Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu uyard - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, Habertürk yayınına katılarak açıklamalarda bulundu. Tüketici sorunlarına değinen Ağaoğlu Tüketicilerin haklarını korumayı ne derece öğrendiklerini anlatarak tüketicilerde bazı uyarılarda bulundu.

        Tüketici derneğine yapılan başvuruların yüzde 91'inin tüketici lehine sonuçlandığını belirten Ağaoğlu, başvuru grafiğinin de yükseldiğini belirtti. Ağaoğlu "Bu sevindirici bir şey değil. Çünkü tüketicinin sorunlarının artığını gösteriyor. Ama bunun yanında tüketicinin mücadelesi de arttı" dedi.

        '10 LİRAYA KENDİNİZİ GARANTİ ALTINA ALIN'

        Tüketicinin en çok bankalardan şikayet ettiğini belirten Ağaoğlu, şikayetlerin yüzde 86'sı bankaların oluşturduğunu söyledi. Hak arayanların yüzde 75'inin kadınlar olduğunu ifade eden Ağaoğlu "Bir hanım sipariş ettiği gardırop için 13 bin lira para ödemiş fakat kapağı istediği renk gelmemiş. Değiştirilmesini söyleyince 2600 lira para talep edilmiş. Bu hanımın yaptığı yanlış, sözleşmeye ne istediğini yazmamış olması. Sözleşme yoksa ne renk istediğini noterde taahhüt altına aldırabilir ama noter işlem bedelleri yüksektir. Ya da firmaya iadeli taahhütlü mektup, ileti raporunu saklamak kaydıyla faks ya da e posta şeklinde sipariş sözleşmesi gönderebilir. Toplamda aşağı yukarı 10 lira tutacak bir bedelle kendini garanti altına alabilir" şeklinde konuştu.

        Ağaoğlu, tüketicilerin mağdur olmaları durumda hakem heyetine başvuru için hiç bir şart ya da ekstra işlem gerektirmeden başvurabileceklerini belirterek "2 ile 3 bin lira tutarındaki uyuşmazlıklarda il hakem heyetine, 2 bin lira altındaki uyuşmazlıklarda ise ilçe hakem heyetine vatandaşlar hiç bir bedel ödemeden başvurulabilir. Tüketici hakem heyeti 3 ay içinde başvuruyu yanıtlamak zorunda. Fakat buradaki başvuruların yoğunluğu nedeniyle bu süre uzayabiliyor" dedi. Ağaoğlu 3 bin lira üzerindeki uyuşmazlıklarla ilgili başvuruların Tüketici Mahkemesi'ne yapılması gerektiğini ifade etti.

        'SESİMİ BİLE TAKLİT ETMİŞLER'

        Ağaoğlu son günlerde banka kredileri için ödenen dosya masraflarını geri alma vaadiyle arayan şirketler hakkında uyarıda bulundu. Ağaoğlu "Dosya masrafları geri almak istiyorsanız bizi arayın" diye reklam yapan şahıslar dolandırıcıdır. Kendisine tüketici hakları savunucusu ya da BDDK çalışanı görüntüsü veriyorlar bu suçtur bu kişilere itibar edilmemelidir." diyen vatandaşların bu konuda daha bilinçli olmalarını istedi. Ağaoğlu "Bu dolandırıcı şirketler benim sesimi bile taklit etmişler, benim sesimi kullanarak dolandırıcılık yapıyorlar" diye konuştu.

        Tüketici Sorunları Derneği'nin bakanlık nezdinde kurulan alo şikayet hattı ile ilgili konuşan Ağaoğlu "177 alo şikayet hattına tüketiciler şikayetlerini bırakabilirler. Fakat çok yoğun şikayet olduğundan o hatta yapılan şikayetler ağır işliyor" diyerek vatandaşın bu konuda daha bilinçli olmasını istedi.

        YARGITAYIN KAÇAK ELEKTRİK KARARI

        Kayıp - kaçak elektrik konusuna da değinen Ağaoğlu, Yargıtay'ın bu konu ile ilgili aldığı kararı söyleyerek tüketicilerin isterse kendilerinden alınan kaçak elektrik bedellerini ödemeyebileceklerini belirtti. Ağaoğlu "Faturalar konusunda kimse başkasının zararını tazmin etmek istemez. Yargıtay geçen gün çok güzel karar verdi. "Hiç bir dürüst abone başkasının hırsızlanmak suretiyle kullanımı ödemek zorunda değildir" dedi. Faturalarda elektrik bedelinin yanında vergilerin oluşturduğu 8 kalem daha var. Fakat kayıp kaçak bedeli gizlenmiş durumda. Tüketiciler bu kayıp kaçak bedelinin yanında KDV'sini de ödüyorlar. Tüketiciler elektrik faturaları ile ilgili hakem heyetlerine gittikleri taktirde lehlerine karar alabiliyorlar. Yasal düzenlemelere göre tüketicilerin taahhütlü olsa dahi hizmette ayıpla karşılaştıklarında hiç bir bedel ödemeden hizmetten cayabilirler" şeklinde konuştu.

        Gıda ile ilgili sorunlarda TÜSODER'in yetersiz kaldığını itiraf eden Ağaoğlu, "1044 ton kaçak et yakalandı. Tüketici soruyor. Yakalanmadan önce kaç bin ton piyasaya sürüldü biz ne kadarını yedik? Ünlü restoranlarda dahil bunların pazarlandığında dahil şikayetler geliyor. Gıda konusunda çok sıkıntımız var. Gıda şikayetlerini giderme konusunda yetersiz kalıyoruz. Kaynağımız ya da laboratuarımız yok. Bu tür konularda Gıda Bakanlığı’nı harekete geçiriyoruz" dedi

        "Tüketiciye haksız fatura çıkartan firma tüketiciye sadece haksız kazancı geri iade ediyor" diyen Ağaoğlu şirketlere başka hiç bir yaptırımın yapılmadığını ifade etti. Ağaoğlu "Balın sahtesini hakikisini ayırt etmek mümkün değil. GDO'lu gıda şurubu, şeker, gıda jelatini gibi ürünlerden sahte bal üretiliyor. Bir tüketicinin şikayeti sonucu balın ücreti ve bal analiz ücretini geri ödüyor ve şirket aynen yoluna devam ediyor." dedi ve "Kamu otoritesinin etkin yaptıımlar getirmesi gerekiyor. Bir fast food şirketi ile mahalle arası lokantasının karşılaştığı cezalar aynı. Şirketin cirosuna göre ceza verilmesi gerekiyor. TÜSODER olarak bu konuyla ilgili çalışmalarımız var ve gerekli yerlere müracatımızı yapacağız" diyerek sözlerini sonlandırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ