Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kaçak işçi çalıştıran şirkete de 2 yıl ihale yasak! - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        İşçisini korumak için gerekli önlemleri almayarak ölümüne neden olan işverene yönelik ihale yasağının kapsamı genişletiliyor. Tüm sektörlerde uygulanacak düzenlemeye göre, sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin 2 yıl süreyle kamu ihalelerine katılması yasaklanacak.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kayıtdışı ile mücadele kapsamında gelecek yıl için planladığı faaliyetler belli oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı iş sağlığı ve güvenliği önlemleri arasında yer alan, işçisinin iş kazasında ölümünden sorumlu olan işverene iki yıl kamu ihalesine girme yasağı kaçak işçi çalıştıranlara da uygulanacak.

        PRİME ESAS KAZANÇ VE ÜCRET SKALALARI

        Aylık prim hizmet belgelerinde sigortalıların mesleklerine ilişkin bilgilerin girilmesi zorunlu hale getirilerek avukat, doktor, mühendis, mimar gibi yüksek ücretli işlerde çalışan sigortalılara ilişkin istatistikler üretildi. Tespit edilen ücret düzeyinin altında bildirim yapılan işyerlerinde denetime ağırlık verildi. Gelecek sene ise prime esas kazançların meslek koduyla uyumlu olarak bildirilmesini sağlayacak yasal altyapı oluşturulacak. Kayıtdışı ile mücadele kapsamında, ücretlerin bordroda düşük gösterildiği tespit edilen sektörlerde prime esas kazanca gösterge teşkil edecek ücret skalaları belirlenecek. SGK müfettişleri, bu skalalar konusunda işyerlerinde önce bilgilendirme ve rehberlik yapacak, daha sonra da denetim süreci başlatarak, herkesin uymasını sağlayacak.

        TARIM İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

        Mevsimlik işçiliğin yaygın olduğu tarım sektöründe kayıtdışılığın azaltılmasına yönelik bilgilendirici ve bilinçlendirici faaliyetler artırılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ