Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan - İş-Yaşam Haberleri

        Ulaştırma Bakanı Elvan, Airport programının 500’üncü bölüme ulaşması sebebiyle yaptığımız kutlama törenine katılarak yenilenen gökyüzü temalı stüdyomuzda konuğumuz oldu. Bakan Elvan, hem havacılık sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu hem de uçakla yaptığı ilk seyahatini ve anılarını anlattı.

        ‘BAŞARININ TEMELİ SERBESTLEŞME’

        “Siz bunu nasıl başardınız, bu büyüme performansını nasıl yakaladınız?’ şeklinde yabancı gazetcilerin sorularına muhatap oluyoruz. Gerçekten özellikle Avrupa ülkelerinin, hatta Uzakdoğu’nun birçok ülkesinin hayranlıkla izlediği bir sektör konumuna geldi havacılık. Özellikle 2002 yılında köklü bazı yapısal dönüşüm programlarını başlatmamız ve acil eylem planında havacılık sektörünün serbestleştirilmesi ve bu yönde bir düzenlemenin yapılacağının yer alması, hemen akabinde de Türk Hava Yolları tekelinde olan Türk havacılık sektörünün bir anlamda serbestleştirilmesi, özel kesime açılması hem Türk Hava Yolları’nı güçlendirdi, hem de diğer havayolu şirketlerini güçlü bir konuma getirdi.”

        ‘3. HAVALİMANI IHALESİ DAHA ERKEN OLABİLİRDİ

        “Belki 3. havalimanı ihalesi için daha erken davranmamız gerekirdi. 4-5 yıl geriye gidersek Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yanlış bir yere yapıldığı söyleniyordu ve bu havaalanının çalışmayacağı ifade ediliyordu. Bugün Sabiha Gökçen dünyada en fazla yolcusu artan havalimanlarından biri oldu. Atatürk Havalimanı da kendi kategorisinde dünyada yolcu sayısını en çok artıran havalimanı konumunda. Geçen yıl hatırlarsanız, 2013 sonu itibarıyla 150 milyon yolcu taşınmış idi, bu yıl 170 milyona ulaşıyoruz. Bunda 3 önemli faktör var; havacılıkta serbestleşme, hükümetlerimizin havaalanı yatırımlarına ağırlık vermesi ve hava trafik yoğunluğunun Batı’dan Doğu’ya kayması ile Türkiye’nin, hele hele de İstanbul’un dünyanın en önemli merkezlerinden biri konumuna gelmesi gerçekten havacılık sektörümüzü şahlandırdı.”

        ‘İLK DEFA UÇAĞA 1983’TE BİNDİM’

        “1983’te İTÜ’den mezun oldum. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışı sınavına girdim, ihtisas devamı için İngiltere’ye gittim. İngiltere’ye giderken uçağa bindim. Çok heyecanlandım. İnanılmaz bir heyecandı, çünkü o dönemde hatırlarsanız orta düzey bir ailenin ya da kısmen zengin bir vatandaşın bile uçağa binmesi pek mümkün değildi. Benim için çok heyecan vericiydi. Yurtdışına burslu gitmekten daha heyecanlı bir durumdu. Hiç unutmuyorum uçuşumu. Daha sonra en uzun seyahatimi Amerika’ya yaptım, 22 yıl önce. Paris’te bir gece kaldıktan sonra Amerika’ya devam ettim ve o uçuş da unutamadığım heyacanlı bir uçuş oldu.”

        ‘İLK AYRILIĞIM İLK SEYHATIM OLDU’

        “Ailem Konya’daydı ve İstanbul’a ve Ankara’ya hiç gitmemiştim. Üniversite okumak üzere ilk kez İstanbul’a doğru yola çıktım. İlk ayrılığım ve ilk seyahtim oldu. Devasa bir şehir ve ne yapacağınızı, nasıl hareket edeceğinizi, insanlarla nasıl ve ne şekilde konuşacağınızı bile ölçerek, tartarak yapacağınız bir dönemdi. Babam ile gelmiştik ama akbarabalarımız ısrarla İstanbul’a gitmemi istemiyordu. ‘Okuması, okuyup da ne olacak, işimiz var gücümüz var. Üniversite nedir’ dediklerini hatırlıyorum. Tabii o dönemde kesinlikle Ulaştırma Bakanlığı gibi bir hayalim de yoktu. Üniversite bitti, sonrası ben Etibank burslusu olduğumdan, 2 yıl Etibank’ta çalıştım. Sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nın bütün kademelerinde görev yaptım, 20 yıl kadar orada çalıştım. Aslında bakan olmak, siyasete girmek bana oldukça uzak şeylerdi. Açık ifade edeyim nasip bizi buraya getirdi.”

        ‘AIRPORT YALIN DİLİYLE HALKLA BULUŞUYOR’

        “Yeni stüdyonuz gerçekten çok hoşuma gitti, son derece güzel ve ihtişamlı bir stüdyo yapmışsınız tebrik ederim. Şunu da ifade etmem gerekiyor; 16 yıldan beri gerçekleştirdiğiniz Airport programı ve bunun süreklilik arz etmesi, yalın bir dille havacılık sektörünü halkla buluşturmanız, halka havacılık sektörünü sevdirmeniz, sadece yurtiçinden değil yurtdışından da çok yoğun taleplerle karşı karşıya kalmanız sizin bu alanda oldukça başarılı olmanızın en önemli göstergesi diye düşünüyorum. Ben öncelikle sizi ve ekibinizi kutluyorum. Özellikle yayıncılık faaliyetlerinde bu tür programların çok fazla rağbet görmeyeceğini düşünen kesimleri yanılttınız. Bu konuda çok başarılı bir performans gerçekleştirdiniz bugüne kadar.

        AİRPORT 500 İÇİN NE DEDİLER?

        HAMDİ TOPÇU -THY YÖNETİM KURULU BAŞKANI

        “Güntay Şimşek’in yönettiği bu programı zevkle izliyorum. Türk sivil havacılığının bütün sorunlarını, bütün gelişmelerini sadece THY değil bütün dünyadaki gelişmelerin özetini yapan bir program. Türk sivil havacılığının gelişimine bilgi sağlayacak çok önemli bir yapım. Sivil havacılığın daha geniş kitlelere tanıtımı açısından çok faydalı ve bu yayınların artarak devamını diliyorum.”

        BİLAL EKŞİ - SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRÜ

        “Sivil havacılığın henüz emekleme döneminde olduğu ve serbestleşme politikalarının uygulamaya konulmadığı 2000’li yıllar öncesinde yayın hayatına başlayan Airport programı, bugün 500. bölümünü gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza atmıştır. Havacılık ile ilgili yeni ufukların açılması bakımından Airport programı ülkemiz adına önemli bir misyon üstlenmiştir. Havacılığın yeni, dinamik ve gelişen yüzünün tanıtılmasında, ülkemizin bu alandaki potansiyelinin aktarılmasında önemli bir işlevi başarıyla yerine getirmiş, adeta havacılık yayınları içinde bir marka haline gelmiştir. İstikrarlı yayınları ile ülkemizde önemli bir televizyon programı haline gelen Airport’un başarısının devamını diliyor, başta yapımcısı Güntay Şimşek olmak üzere programda emeği geçen herkesi içten dileklerimle kutluyorum.”

        SANİ ŞENER - TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG İCRA KURULU BAŞKANI VE CEO

        “Airport, Türkiye’de havacılığın geldiği noktanın da en yakın tanıklığını yaptı. 16 yıl önce havacılık bugünkü koşullardan oldukça farklı bir durumdaydı. Güntay Şimşek, biz Atatürk Havalimanı yeni dış hatlar terminalini yaparken bizle aynı heyecanı duymuş devamlı şantiyeye gelip bizi desteklemiş ve yeni yatırımı tüm Türkiye’ye tanıtmıştır. O zamanlar havacılığın geleceği noktayı müthiş bir öngörü ile görmek ve bugüne kadar kesintisiz program yayınlamanın ne kadar büyük bir başarı olduğu yadsınamaz. Program aynı zamanda kamuoyunun da havacılığa daha çok ilgi duymasını sağladı. Üstlendiği bu misyonla 500. programın ardından pek çok gencin meslek seçiminde önemli rol oynadığına inanıyorum. Nice 500’üncü programlar dilerim.”

        ORHAN BİRDAL - DHMİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE GENEL MÜDÜR

        “Havacılık ve turizm programı Airport, 16 yılı aşkın bir süredir Türk havacılığının gür sesi ve sevimli yüzü olarak geniş kitlelerle buluşuyor. Havacılık ve turizme yol gösterip yön veriyor. Sektörle ilgili gelişmelerden kamuoyunu haberdar ediyor. Havacılığı sevdiriyor, farkındalık yaratıyor. Birkaç kez konuğu olmaktan onur duyduğum bu çok yararlı, eğitici, öğretici programın bu kadar uzun soluklu olması; başta sayın Şimşek olmak üzere ekibin ciddi ve titiz çalışmalarının sonucudur. Kendilerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”

        CANKUT BAGANA - ONUR AİR YÖNETİM KURULU BAŞKANI

        “Türk sivil havacılığına olan katkılarınızın sadece Airport programıyla sınırlı olmadığını biliyorum. Şüphesiz, böylesi bir içeriğe sahip televizyon programını çizgisinden düşürmeden yıllardır hazırlıyor ve sunuyor olmak büyük bir çaba gerektirmekte. Bu anlamda ülkemizde havacılığın sevdirilmesi, halkımızın uçakla seyahat kavramına alışması bakımından yapmış olduğunuz katkılar yadsınamaz. Şirketimiz Onur Air ve şahsım adına 500’üncü programınızı kutluyor ve her zaman olduğu gibi havacılık bilgisi dolu nice yayınlar diliyorum.”

        TEMEL KOTİL - THY GENEL MÜDÜRÜ

        “Nice 500 bölümlere... Tabii Airport’u biz de keyifle izliyoruz. Bazen de programa katılıyoruz. Bu program havacılığı bize ve halkımıza öğretiyor. Havacılığı anlatıyor, pozitif haberler veriyor. İnşallah hep böyle de pozitif kalır.”

        NİHAT ÖZDEMİR - İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI YÖN. KRL. BŞK.

        “Airport bugün televizyon kanallarında havacılık ile ilgili yayınlanan tek program halinde hayatiyetini sürdürüyor. Başta Güntay Şimşek olmak üzere emeği geçen arkadaşları tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Hepimizin bildiği gibi dünyanın en büyük havalimanlarını yapmaya başlamış durumdayız. 29 Ekim 2017’de 3. havalimanını açmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Onun için büyük ve büyümekte olan bir sektör. Airport programı da kendini yenileyen ve büyüten bir program olarak devam ediyor.

        ATATÜRK HAVALİMANI TEMALI PASTA KESİLDİ

        Airport’un sesi Parla Şenol’un sunuculuğunu üstlendiği 500’üncü bölüm kutlama töreninde, Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük havacılık merkezi Atatürk Havalimanı temalı pastayı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Habertürk Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik, programın yapımcısı ve Genel Koordinatörü Güntay Şimşek beraber kesti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ