Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Putin ve eriyen ruble Rus turisti üşütecek - İş-Yaşam Haberleri

        ÜNSAL EREKE / HT GAZETE

        Dolar karşısında eriyen ruble Rusların satın alma gücünü olumsuz etkilerken, Rus yetkililerden ‘Tatilinizi ülkenizde geçirin’ çağrısı yapılıyor. Bu yıl rekor Rus turist ağırlayan sektör ise 2015 için tedirgin...

        Yazın Ukrayna gerginliğiyle dolar karşısında erimeye başlayan rubledeki toplam kayıp 10 Kasım’da Rus Merkez Bankası’nın dalgalı kura geçme kararı sonrası yüzde 38’e kadar çıktı.

        Petrol fiyatındaki düşüş ve Batılı ülkelerden gelebilecek yaptırım korkusuyla dolar karşısında tepetaklak olan ruble, gelecek yıl için Türk turizm sektörünü tehdit etmeye başladı.

        Bu yılın 9 aylık döneminde tarihinde ilk defa Almanya’yı geçerek 4.1 milyon turistle Türkiye’ye en fazla yabancı gönderen ülke olan Rusya pazarı için tehlike çanları çalıyor.

        Rusya’daki hükümet yetkilileri de Rus zenginlerinin yeni yıl tatilini her yıl yaptıkları gibi Fransa’da değil, yurtiçinde geçirmeleri için çağrı yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin de daha önce “Tatile Türkiye’ye değil Soçi’ye gidin” demişti.

        Rublenin değer kaybı nedeniyle ülke insanının ‘karamsarlık’ içine girdiğini anlatan Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı, yaşanan develüasyon durumunun Rusların satın almalarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

        Ekmekçibaşı, “Bu durumda tatil yapmaları da zor. 2015’te turistin yüzde 40 düşeceği öngörülüyor” dedi. Ekmekçibaşı, tatil iptallerinin otellerden daha çok Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren tur operatörü şirketler için zorluk yaratacağını kaydetti.

        TATİL UCUZLAYABİLİR

        TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise “Turist bakımından şu anda görüntüde sıkıntı yaşandığı bir gerçek. Ancak bu durumun gelecek yılın tatil paket fiyatlarına nasıl yansıyacağı belli değil. Otel fiyatlarındaki artışa rağmen petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak tatil paketleri ucuzlayabilir” dedi.

        BÜYÜME ‘BÜYÜK’ SORUN

        Ali Babacan kriz öncesi döneme göre daha düşük büyüme ortalaması gördüklerini belirterek “Büyüme hâlâ dünyada büyük sorun” diye konuştu.

        "PETROLDE 10 DOLARLIK DÜŞÜŞ, CARİ AÇIĞI 4.4 MİLYAR AZALTIYOR"

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığına ilişkin, “Biz kendi dönem başkanlığımızda hem 20 ülke için hem dünya için hem de kendimiz için ‘Yapısal reform, yapısal reform yapısal reform’ demeye devam edeceğiz” dedi.

        Babacan, G-20 Liderler Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Avustralya’nın Brisbane kentinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. FED’in tahvil alımını durdurması ve petrol fiyatlarının düşmesinin cari açığa etkisinin sorulması üzerine Babacan, Türkiye’nin ağırlıklı olarak petrol ve gaz ithal eden bir ülke olduğunu anımsatarak, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün cari açığı 4.4 milyar dolar iyileştirdiğini söyledi.

        100 DOLARIN ALTI İŞİMİZE GELİYOR

        Gelecek yıl petrol fiyatlarını 100 doların üzerinde varsayarak program yaptıklarına dikkati çeken Babacan, “Dolayısıyla bu daha da indikçe bizim cari açığımız için çok çok faydalı olur” diye konuştu. Ali Babacan, “Pek çok ülkede istihdamsız büyüme sorunu var, büyüme var ama istihdam artmıyor. Türkiye’de çok şükür bunun tersine bir durum var, ülke ekonomisi büyümeye devam ediyor üstelik istihdam da artıyor” dedi.

        ‘KOBİ’LER DESTEKLENSİN’

        TOBB Başkanı ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak liderlerden beklentilerinin, şirketleri ve özellikle KOBİ’leri destekleyecek politikalara imza atmaları olduğunu bildirdi. G-20 Liderler Zirvesi kapsamında, liderlerle dünyanın önde gelen iş dünyası temsilcilerini buluşturan G-20-B-20 Diyalog Toplantısı’na Türkiye’yi temsilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

        RUBLE İLE ÇALIŞAN OPERATÖR ZORDA

        Rusya’dan yıllık 4 milyonu aşkın turist taşıyan tur operatörü şirketlerin büyük çoğunluğu Türkiye merkezli. Güney sahilllerinde otelleri ve havayolu şirketi yatırımları da bulunan bu operatörlerin gelirleri ruble, giderleri ise döviz olduğu için Rusya’nın içinde bulunduğu durumda en fazla yük bu şirketlere kalıyor.

        Barut Hotels- AHMET BARUT: ‘ŞU ANDA PANİK YAPMAMALIYIZ’

        Eğer bir kriz söz konusuysa şu anda bunun en tepe noktasında bulunuyoruz. Gelecek yıla yönelik olarak Rusya rezervasyonlarına daha zamanımız var. Bugünkü tabloya bakarak yapılacak planlamalar zarar getirebilir. Panik yapmadan sakin yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum.

        Shaia Hotels- GÜREL AYDIN:‘5-6 AYLIK SÜREMİZ DAHA VAR’

        Şu anda satışların başlamasına 5-6 aylık süre var. Rusların satın alma gücü hızla azalıyor. Satışlarda yavaşlamanın olacağını görüyoruz. Ancak bu durum böyle kalmayacak. Yine de eğer yeterli satış olmazsa fiyat indirimi gündeme gelebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ