Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam En pahalı su ve çayı Muğla, en ucuzu Adanalı tüketiyor, 7 ilin sokakta yeme-içme haritası çıkarıldı - İş-Yaşam Haberleri

        ESEN EVRAN / HT GAZETE

        Hemen her sektörden çalışanın, iş hayatından bunaldığında yapmak istediği tek şey var: Bir bar açmak, bir restoran açmak, cafe açmak, en olmadı çay ocağı açmak. Hangi eğitim düzeyinde olursa olsun. Cem Yılmaz’ın ünlü filmindeki gibi, ne zaman bunalsak herkeste bir “Her şey çok güzel olacak” hayali.

        Peki o dünyada durum ne? Yani sokakta yeme-içme sektöründe gerçekler ne? Gerçekten her şey çok mu güzel?

        Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) ve araştırma şirketi Ipsos, Türkiye’nin 7 ili, 81 ilçesi, 2 bin 751 sokağını 175 elemanla gezip yeme-içme haritasını çıkarmış. Yılda 4 dönem boyunca tekrarlanacak çalışmada 86 ürün kategorisi için ev dışında tüketilen miktar ve bu ürünlere harcanan para, ilgili üretici firmalar ve markalar için ortaya konmuş. Aslında bu çalışma, “Benim hâlâ umudum var” diye ikinci hayatında bu işe soyunmayı düşünenler için de ilginç veriler taşıyor.

        Türkiye’de ev dışı tüketim pazarının toplam büyüklüğü 50 milyar lira. Bu büyüklük ABD’nin 37’de 1’i, Avrupa’nın ise 29’da 1’i. Araştırma kapsamında ölçüm yapılan 7 il toplam pazarın yaklaşık yüzde 65-70’ini oluşturuyor. Bu da 30-35 milyar liraya denk geliyor.

        İstanbul tabii ki bu 7 il içinde ev dışı tüketim harcamalarının en yükseğini yapıyor, payı yüzde 41. Otel ve yaz mevsimi dolayısıyla toplam cironun en yüksek olduğu ikinci il Antalya olurken bunu yüzde 13 ile İzmir, yüzde 11 ile Ankara, yüzde 6’şar payla Bursa ve Muğla, yüzde 4 ile Adana takip ediyor.

        -Bir çay bahçesi kahvehanede 302 bardak çay içiliyor

        -İstanbul Asya’da Avrupa’dan 70 bardak daha fazla tüketiliyor

        -Hafta içi bir mekâna günde 150 kişi geliyor

        -Çiğköfteci sayısı 7 ilde 4 bin yüzde 41'i İstanbul Avrupa yakasında

        ORTALAMA ÇAY 1.85 TL

        Bir çay bahçesi-kahvehanede günde ortalama 302 bardak çay içiliyor. İstanbul Asya’da Avrupa yakasına göre günde ortalama 70 bardak daha fazla çay tüketiliyor. Asya yakasında 1043, Avrupa yakasında 2476 adet çay bahçesi var. Ortalama çay fiyatı 1.85 TL. En pahalı Muğla (2.25), en ucuz Adana ve Bursa (1.75); diğer iller Ankara 1.8, Antalya 1.9, İstanbul 1.82, İzmir 1.98 lira.

        FAST FOOD CAZİBESİ

        Toplam 7 ilde yapılan araştırmada 22 bin fast food noktası belirlenmiş. Bu yemeiçme kanalının yüzde 24’ünü oluşturuyor. Restoranlar 18 bin nokta ile yüzde 19, cafe’ler yüzde 12, çay bahçeleri yüzde 9, eğitim kurumları yüzde 8, oteller yüzde 7, pastaneler yüzde 5, büfeler yüzde 3 paya sahip. Geri kalan yüzde 13’lük dilimi de bar, dondurmacı, kültür merkezi, hastane, lokal, ve spor salonları oluşturuyor. Fast food’lar sayıca en hızlı artan ev dışı tüketim mekânları. Bu kanaldaki artışın sürmesi bekleniyor. Ayrıca yemekli pastane zincirlerinin şube sayıları da hızla artıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ