Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2015 için Türkiye kehanetleri - İş-Yaşam Haberleri

        Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından ABD’li Goldman Sachs, 2015 yılının falına baktı.

        Goldman Sachs’a göre 2015’in en önemli gündem maddelerinin başında, küresel ekonomik iyileşmenin hızı olacak. Bankaya göre ABD küresel ekonomik büyümenin lokomotifi olarak kalacak ve bu yıla göre Japonya ve Euro Bölgesi de daha iyi bir performans sergileyecek.

        Bankadan yapılan açıklamada, “Gelişmiş ülke piyasalarında toplamda daha iyi bir görüntü bekliyoruz. Her ne kadar Çin’deki büyüme bilinen şartlardan dolayı yavaşlasa da gelişen ülkelerin diğer üyeleri bu piyasalardaki iyileşmeden alacağı destekle daha iyi olacak” denildi.

        Banka aynı zamanda gelişen ülkeler için 2015 büyüme tahminlerini de yukarı çektiğini açıkladı.

        Gelişmiş ülke ekonomileri arasındaki büyüme hızı farkı Goldman’a göre gelecek yılın en büyük gündem maddelerinden biri olacak. ABD ile Avrupa ülkeleri arasındaki büyüme farkı genişliğini koruyor.

        PETROLDEKİ DÜŞÜŞTEN YARARLANACAK ÜLKELER

        Goldman, gelecek yıl petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesini bekliyor. Libya, Irak ve İran’daki üretimin artmasıyla gelecek yıl genelinde yüzde 5-15 arası bir düşüş bekliyor.

        Banka petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün özellikle Türkiye, Tayvan ve Hindistan gibi petrol ithal eden gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkileyeceğini belirtti. Goldman Sachs, yatırımcıların bu ülke hisselerinde uzun vadeli pozisyon alabileceği tavsiyesinde bulundu.

        Bankaya göre, dolardaki yükseliş, özellikle G-10 ülkeleri para birimleri karşısındaki değerlenme, gelecek yılın en önemli konularından biri olmaya devam edecek.

        DOLAR MI, EURO MU?

        Banka Euro/dolar paritesinin gelecek yılın sonunda 1,15 seviyesinde olmasını bekliyor. Euro/dolar paritesindeki şu anki seviye 1.25.

        Goldman’a göre, Çin’deki büyümenin seyri gelecek yıl ekonomi gündeminin en önemli maddelerinden biri olmaya devam edecek.

        Goldman, gelişen ülkelerin 2014’e göre 2015’te daha sağlıklı bir halde olmasının gelecek yılın önemli gündem maddelerinden biri olacağını söyledi. 2015’te Hindistan, Tayland ve Şili’nin öne çıkan ekonomiler olacağına işaret etti.

        Goldman dikkat edilecek diğer dört maddeyi, Euro Bölgesi’ndeki düşük enflasyon, bununla mücadele, Japonya Merkez Bankası’ndan gelen parasal genişleme ve Avrupa Merkez Bankası’ndan gelme potansiyeli olan parasal genişleme olarak özetledi.

        Bu maddeler dışında ABD Merkez Bankası’ndan yakın zamanda gelmesi beklenen faiz artırımının da önemini koruyacağına işaret edildi.

        Goldman’a göre, Fed’den ilk faiz artışı gelecek yıl Eylül sonunda olacak

        Bankaya göre küresel çapta borsalarda dalgalanma da gündemde olacak. Son olarak 2015’in en önemli son gündem maddesi düşük kazançlı piyasalar olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ