Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İhraç kaydıyla giren ürün içeriye satılmış! - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        İhracat amacıyla ithal edilen ham maddelerin gümrüksüz olarak yurda sokulmasını sağlayan Dahilde İşleme Rejimi’nde (DİR) usulsüzlük ortaya çıkarıldı. Çok sayıda işletmenin, “İhracat yapacağım” sözüyle vergisiz olarak yurda soktuğu ham maddeleri, iç piyasaya sürdüğü saptandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sadece Mersin gümrüğünde yaptığı incelemede, DİR kapsamındaki ürünlerin yüzde 27’sinin usulsüz olduğu belirlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ihracatçılar için getirilen bir teşvik olan DİR kapsamında saptadıkları usulsüzlüğe ilişkin şu bilgileri verdi:

        “DİR kapsamında çok fazla suiistimal tespit ettik. Vergisiz ithalat yapmalarını sağlayarak ihracatçıların finansman yükünü azaltan DİR’in birçok alanda ihlal edildiğini saptadık. İlk olarak incelemeye Mersin gümrük bölgesinden başladık. Tüm Türkiye’ye denetim yayılacak.”

        ŞEKERDEN YAĞA KADAR HER ALANDA USULSÜZLÜK VAR

        Yapılan usulsüzlüklerle ilgili örnekler de veren Canikli şunları söyledi: “En değerli buğdayı getirmiş, un yapıp satacağını beyan etmiş. Unu inceliyoruz, o buğdayın unu değil. Buğdayda da yüzde 135 gümrük vergisi var. Girişteki o gümrük vergisini almıyoruz, KDV almıyoruz. İnanılmaz bir finansman avantajı söz konusu. Kaliteli zeytinyağını getirmiş, normalde ithalatı vergiye tabi bir ürün. DİR ile vergisiz getirmiş. Şeker getirmiş, bakıyoruz ki yapılan şekerlemede fruktoz kullanmış, şekeri yüksek fiyatla iç piyasaya vermiş.”

        TÜM DİR ÜRÜNLERDEN NUMUNE ALINIYOR

        Canikli, “Mersin gümrüğünden alınan 257 beyannameyi inceledik. 70 tane beyannamede farklılık çıktı. Bunları teftişe sevk ettik. Şimdi bu soruşturmayı tüm Türkiye’ye yayıyoruz. Tüm Türkiye’deki gümrüklerde, DİR ile getirilen ürünlerden numune alıyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ