Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan'dan zehirli ayakkabı açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Çin’den gelen ve kanserojen madde belirlenen zehirli ayakkabılar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        Zehirli ayakkabıların maalesef piyasaya sürüldüğünü söyleyen Bakan Canikli, “Şu anda bu eşya iç piyasaya satıldı ne kadarı tüketiciye ulaştı bilemiyoruz. Bazı markalar var ama marka ismini vererek değerlendirmede bulunamayız. Söz konusu firmaların sağlıklı ürünleri vardır ve isim vererek onları zor durumda bırakabiliriz” dedi.

        Vatandaşların bu ürünleri nasıl tanıyacakları konusundaki soruya Bakan Canikli şu yanıtı verdi: “En önemlı nokta özellikle ucuz satılan ürünlerle ilgili dikkatli olmak gerekli. Sonuçta bir ayakkabının fiyatının ne kadar olabileceği belli. Gümrük bedelleri ödenmediği için maliyetleri düşük olduğu için ucuza satılıyor vatandaşın dikkat etmesı gerekiyor. Bu durumda bakanlığı bilgilendirmeleri durumunda biz denetimi yapıyoruz.

        Sürekli olarak numuneler alıyoruz. Ayakkabılarla ilgili raftan ürün numunesi alarak çalışmalara devam ediyoruz. 33 bin çift ayakkabı var. Orijinal kutularına sahte ayakkabılar konulup satılıyor.”

        AYAKKABILARIN İZİNE RASTLANAMADI

        Bu ayakkabıların sağlık açısından son derece kötü olduğunun altını çizen Canikli, “Sağlığa zararlı kimyevi madde içeriyor. O nedenle imha için gönderiliyorlar. Bu ayakkabılar çocuklar için mi, büyükler için mi elimizde bu konuyla ilgili kesin bir bilgi yok. Hepsi için olabilir” açıklamasında bulundu. İstanbul Erenköy Gümrüğü'nde incelenen 30 bin civarında çift ayakkabıda kanserojen madde olarak bilinen azor boyaya rastlandı ve ithalat izni verilmedi. 20 Ekim'de yapılan tespitin ardından ayakkabılarla ilgili gerekli işlemler tamamlandıve imha kararı alındı.

        Tekrar TIR'lara yüklenen ayakkabılar Kocaeli'ndeki bir atık imha tesisine götürüldü. İşlem için tespit yapılmak istenince; kolilerde imha amacıyla gönderilen gerçek ayakkabıların olmadığı, daha önce piyasadan iade alınan eski ve yırtık ayakkabıların bulunduğu görüldü. Aralarında çocuk ayakkabılarının da olduğu kanserli madde içeren ayakkabıların izine rastlanamadı. Ayakkabıların bekletildiği antrepoyla ilgili inceleme başlatıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ