Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Para sorun değil!, İşte yaşlanılacak ülkeler - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        Türkiye, 96 ülkedeki yaşlı nüfusun yaşam kalitesi ve standartlarını içeren verilerden oluşturulan Küresel Yaşlılık Gözlem Endeksi’nde 77. oldu. Endeks, Birleşmiş Milletler’le (BM) koordineli çalışmalar yapan Uluslararası Yaşlı Hakları Örgütü HelpAge International tarafından hazırlandı. Sıralama; BM, Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü, UNESCO ve Gallup Araştırma Şirketi’nin yaşlı nüfusu ilgilendiren veri setleri derlenerek yapıldı. Türkiye, 60 yaş üstü nüfusun yüzde 88.1’inin düzenli emekli maaşı almasıyla gelir güvencesi bakımından 33. sırada yer aldı. Türkiye’deki yaşlı nüfus bu haliyle emekli maaşına erişimde İsrail, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere kıyasla daha yüksek orana sahip oldu.

        Türk kültüründe de sıkça vurgulanan yaşlıların sahipsiz bırakılmaması da verilerde kendini gösterdi. Yaşlı nüfusun sosyalleşmesi başlığı altında incelenen verilere göre Türkiye’de 50 yaş üstündeki nüfusun yüzde 81’inin bir sorun yaşadığında yardım isteyebileceği akrabası ya da arkadaşı bulunuyor. Yüzde 70’i de yaşadıkları yerde geceleri yalnız yürürken kendilerini güvende hissettiğini belirtiyor. Ancak yaşlı nüfus içinde hayatıyla ilgili karar alabilme özgürlüğünü belirtenlerin oranı yüzde 55’te kaldı. Toplu taşımadan memnuniyet oranı da yüzde 67 çıktı. Türkiye, yaşlıların sosyalleşmesi alanında toplamda 40. oldu. Bu alanda Brezilya 87. olurken, Avusturya 2., Almanya 11. sırada yer aldı.

        ASIL SORUN YETENEKTE

        Türkiye’nin 96 ülke arasında 77. olmasının başlıca sorumlusu yaşlı nüfusun yetenekleri oldu. Türkiye bu alanda 93. sırada yer aldı. 55-64 yaş arası nüfusun yüzde 31.9’unun istihdam piyasasında aktif olduğu kaydedildi. Yüksek öğrenim görmüş olanların oranı yüzde 13.7 olunca Türkiye en alt sıralara düştü. Bu alanda 92. ülke Sırbistan, 94. Mozambik, 95. Ürdün olurken, Filistin son sırada yer aldı.

        YAŞLI MÜLTECILERE YARDIM IÇIN KURULDU

        HelpAge International, 1983 yılında Etiyopya ve Somalili yaşlı mültecilere yardım için İngiltere’nin Yaşlılara Yardım Komitesi’nin öncülüğünde kuruldu. İlerleyen yıllarda küresel bir kuruluşa dönüştü

        SAĞLIK HAYATIN ANLAMI IÇIN YETERLI OLAMADI

        Endeksin yaşlı nüfusun sağlık koşullarını ele alan bölümünde incelenen verilerden biri de 50 yaş üstündeki nüfusun hayatlarının bir anlamı olup olmadığına verdiği yanıt oldu. Türkiye’deki nüfusta bu oran yüzde 86.2 çıktı. Ancak birçok ülkede yüzde 90’ı aşan oranların bulunması Türkiye’yi geriletti. Örneğin Kuveyt’te yüzde 97, ABD’de yüzde 97.9, Mısır’da yüzde 93 gibi oranlar söz konusu oldu. Sağlık alanında 60 yaş üstünde bir Türkiye vatandaşının en fazla 21 yıl daha yaşayabileceği ele alınan bir başka veri oldu. Türkiye’de söz konusu 21 yılın ortalama 15.6’sının herhangi bir sağlık sorunu olmadan geçirme beklentisi olduğu kaydedildi. Bu da Türkiye’yi sağlık koşulları alanında 96 ülke arasında 52. yaptı. Öte yandan araştırmaya göre bir yaşlının en iyi koşullarda yaşadığı ülke Norveç olarak belirlendi.

        2050’DE % 27.3 OLACAK

        Türkiye’de 2030’da nüfusun yüzde 17.3’ünün, 2050’de ise yüzde 27.3’ünün 60 yaşın üstünde olması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ