Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 1.5 milyon kişiye iş kapısı aralanıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Hükümet hazırlıkları tamamlıyor, yıl sonunda süresi dolacak KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nın yerine yenisi geliyor. 2015-2018 dönemini kapsayacak yeni plan, KOBİ'lerin ihracatının 150 milyar dolara çıkarılmasını ve bu süreçte 1.5 milyon da yeni istihdam oluşturulmasını hedefliyor. Hükümetin hazırladığı plan kapsamında ortaya konulan hedefler ise şöyle:

        - 2018 yılı sonuna kadar KOBİ'lerin ihracatı 150 milyar dolar seviyesine çıkarılacak.

        - İhracat yapan KOBİ sayısı ise 60 bine ulaşacak.

        - KOBİ'lerin ticari kesim Ar-Ge harcamalarındaki payı artırılarak yüzde 33'e yükseltilecek.

        - KOBİ'lerde sözkonusu dönem sonuna kadar yaklaşık 1.5 milyon istihdam sağlanacak. Makro hedeflere ulaşılabilmesi için atılacak adımlar ve üzerinde çalışılacak stratejik alanlar da Eylem Planı'nda yer alacak. Özellikle organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgelerindeki çalışmalar sürece yön verecek. Öngörülen adımlardan öne çıkanlar şöyle:

        - 20 ila 249 arası çalışanı bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, tüm işletmeler içindeki oranı yüzde 4'ü bulacak.

        TEKNOLOJİ ÖN PLANDA

        - KOBİ'lerde istihdam edilen Ar-Ge personeli sayısı 65 bine ulaşacak.

        - OSB'lerde faaliyet gösteren işletme sayısı 2013'te 45 bini bulurken, 2018 hedefi 65 bin olarak konuldu.

        - TGB'lerdeki girişim sayısı 2018'e kadar 4 bini bulacak.

        - KOBİ'ler tarafından yapılan patent başvuru sayısının üçe katlanması hedefleniyor.

        YENİ KAYNAKLAR GELİYOR

        Yeni dönemde KOBİ'lerin rekabet güçlerinin uluslararası düzeyde artırılması amaçlanıyor. Bu yolda, KOBİ'lerin kurumsallaştırılması, verimliliklerinin artırılması ve büyümelerinin sağlanması stratejik hedefler olarak sıralandı. KOBİ'lere sağlanacak devlet desteklerinde bütünsellik sağlanacak, banka kredilerine erişim kolaylaştırılacak. Alternatif finansman kaynakları oluşturulacak. Ortaklık kurmaları da sağlanacak.

        3 milyon KOBi müşterisi var

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bu yılın 10 aylık döneminde bankaların KOBİ niteliğindeki müşteri sayısı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14.7 artarak 3 milyonu geçti. Ocak-ekim döneminde mikro işletme niteliğindeki müşteri sayısı 2 milyon 246 bin 601, küçük işletme niteliğindeki müşteri sayısı 572 bin 383 ve orta büyüklükteki işletme niteliğindeki müşteri sayısı ise 185 bin 20'ye yükseldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ