Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler 6.6 milyar dolarlık av! - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT GAZETE

        Cari açık sorunu olan Türkiye, her ne kadar yılın ilk 11 ayında 11 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekerek bu açığı finanse ettiyse de Türk şirketlerin yurtdışında yatırım sürecine girmeleri nedeniyle 6.6 milyar dolar da sermaye kaybı yaşadı. Merkez Bankası’nın 2014 Kasım ayı Ödemeler Dengesi rakamlarına göre 2013’ün 11 ayında 2.8 milyar dolar olan sermaye çıkışı 2014’ün 11 aylık periyodunda 6 milyar 657 milyon dolar ile tarihi rekorunu kırdı. Rekor kırılmasına özellikle 2 yatırım neden oldu.

        ÜLKER KASIMDA 1.6 MİLYAR DOLAR ÖDEDİ

        Bunlardan ilki ağustos ayında Azerbaycan’daki Şahdeniz doğalgaz üretim sahasında Fransız TOTAL’in yüzde 10 hissesini, TPAO’nun 1 milyar 450 milyon dolara satın almasıydı. İkinci ve en büyük kalem ise kasım da ise Ülker Grubu’nun dünya bisküvi devi United Biscuits’i satın alması sırasında yaşandı.

        Yıldız Holding, 3.2 milyar dolarlık alım bedelinin 1.6 milyarını Türk bankalarından aldığı kredi ile kasım ayı sonuna doğru bir kalemde ödedi. Kalan 1.6 milyar dolarlık kısım için ise yurtdışından sağlanan kredi ile ödeme yapıldı. Bu da daha sonraki dönemde United Biscuits için Türkiye’den herhangi bir para çıkışı olmayacağı anlamına geliyor. Kasım ayında Türklerin yurtdışından toplam varlık alımları 1 milyar 939 milyon olurken bu rakamın 1 milyar 761 milyonu ‘diğer kalemi’nde ayrıca gösterildi. Şirketlerin yurtdışına açılmaları şu anda ülkeden sermaye çıkışına neden olsa da sonraki yıllarda Türkiye’ye kâr transferlerini artırarak cari açık için olumlu sonuçlar doğuracağı muhakkak.

        SICAK PARA GİRİŞİ DEVAM ETTİ

        Sermaye çıkışı nedeniyle açığının ancak 4.2 milyar dolarını doğrudan sermaye ile finanse eden Türkiye’ye sıcak para akışı ise devam etti. Kısa vadeli sermaye akımlarındaki kuvvetli girişle toplam kayıtlı sermaye 5.8 milyardan 8.7 milyar dolara yükseldi. Uzun vadeli sermaye akımları Hazine’nin 1 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı ile 1.4 milyar dolar oldu. Net hata noksan kaleminde görülen çıkış 3.5 milyar dolara yükselerek, resmi rezervlerdeki artışı 0.8 milyar dolarda sınırladı.

        İNGİLİZ BISCUITS’E 3.2 MİLYAR DOLAR

        3 KASIM 2014: Yıldız Holding, Türkiye tarihinin en büyük tutarlı satın almasına imza atarak, İngiliz United Biscuits’i 3.2 milyar dolara satın aldı. Bu adımla Ülker dünyanın 3. büyük bisküvi şirketi konumuna geldi. 20 saat süren görüşme sonrasında imzalar atıldı.

        TOTAL’İN 1.4 MİLYAR DOLARLIK PAYI TPAO’YA

        2 HAZİRAN 2014: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Fransız TOTAL’le Azerbaycan’ın Şahdeniz doğalgaz üretim sahasındaki yüzde 10’luk payını 6 ay içinde 1 milyar 450 milyon dolara satın almak üzere anlaşma imzaladı.

        SABANCI’DAN ENDONEZYA’YA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

        9 OCAK 2015: Sabancı Grubu’nun şirketi Kordsa Global, Endonezya’da 100 milyon dolarlık yeni yatırım yaptı. Şirketin yedi yılda Endonezya’ya yaptığı yatırım 200 milyon doları buldu.

        TEXAS’A 150 MİLYON DOLARLIK BORU ÜRETİM TESİSİ KURULDU

        11 ARALIK 2014: Borusan Mannesman, Amerika’da Texas Eyaleti sınırları içinde inşa edilecek NGL Boru Hattı Projesi için toplam yatırım tutarı 150 milyon doları bulan tesis kurdu.

        KOÇ HOLDİNG’DEN DEFY’YE 56 MİLYON DOLARLIK EK TESİS

        24 KASIM 2014: Koç Holding 3 yıl önce Franke’den 324 milyon dolara satın aldığı Defy markasına yatırımlarını hızlandırdı. Yıl içinde Güney Afrika’da 56 milyon dolarlık ilave yatırım yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ