Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uçuş öncesi yapılan 7 hata - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        İçmek için herkesin bir gerekçesi olur, ancak uçakla seyahat etmek üzere yola çıkanların çoğunluğu uçuş öncesi alkol almayı uçuş korkusuna bağlar. Bazıları ayrılıktan, kimisi önceki kötü seyahatleri sebebiyle daha uçağa binmeden terminalde, lounge’larda içmeye başlar. Halbuki uçuş öncesi yapılmaması gerekenlerin başında alkol almak geliyor. Fakat iyi yolculuk için onu takip eden ve sık yapılan başka hatalar da var. Hazırsanız, not almaya başlayın...

        Alkolün kana karışması, vücudun ısınmasına yol açar. Vücudun ısınması, fazla hareketliliği tetiklediği gibi uyku problemi ve baş ağrısını da yanında getirir. Hatta olağandan daha fazla oksijene ihtiyaç duyan organlar, belirli bir süre sonra farklı rahatsızlıkları da tetikler. 7 saat ve üzeri uçuşlarda alınamayan uyku, özellikle sinirlilik hali, odaklanma sorunu ve dikkatsizlikleri beraberinde getirir. Bu semptomların düzelmesi ise en az bir buçuk günü bulur. Bu kadar zamanı heba etme lüksünüz ve kötü bir seyahate katlanmaya tahammülünüz varsa mesele yok. İstediğiniz zaman için...

        HAREKETSİZLİK

        Vücut için saatlerce sabit kalmak oldukça tehlikeli bir durum. 4-5 saat ve fazlası uçuşlarınızda, açma-germe hareketleri yapmaz veya herhangi bir aktivitede bulunmazsanız, vücudunuzu büyük bir riske atmış olursunuz. Çünkü uçuş boyunca hareketsiz kalan kısa kaslarınız uçak havalimanına vardığında size zorluk çıkartacak ve istediğiniz hareketleri yapmakta sorun yaşayacaksınız. Örneğin diz kapaklarınızda bulunan çapraz bağlarınız, kasılarak esnekliğini kaybedecek ve bu da kolayca sakatlanmanıza neden olabilecektir. Hatta yaşı ilerlemiş yolcularda bu tip durumlar kalp ve beyinde ileri seviyede sorunlara neden bile olmaktadır. Dolayısıyla bir yolunu bulun ve uygun eksersizler yapın.

        HAZIRLIKLI OLUN

        10-12 saatlik uzun menzilli bir uçuş öncesi kesinlikle kendinizi önceden hazırlayın. Öncelikle yapacaklarınızın başında saatlerinizi, gideceğiniz destinasyona göre ayarlamak olsun. Uçakta yeni saate göre uykunuzu düzenleyin. Jetlag etkisini azaltmak için öncesinde iyi dinlenmiş olmalısınız. Mümkünse vücudunuza uçuş öncesi su değsin ve stresi en az seviyeye indirin. Yanınıza size sürükleyecek bir kitap alın ve ilginizi çeken oyalayıcı bir şeyler bulundurun.

        SU TÜKETİN

        Birçok uzun menzilli uçuşlarda, havayoluna göre değişse de yiyecek ve içecekler ücretsiz verilir. Fakat tersi bir durum olması halinde susuzluk vücudu güçsüz düşüreceğinden yanınıza kesinlikle su almanız gerekmektedir. Yeterince su tüketmezseniz derinizde kurumalar, bulanık görme hatta gözde kurumalar görülebilir. Uzun süre susuz kalan vücut uyku problem yaşayacak, jetlag etkisine çabuk kapılacak ve yorgun düşecektir.

        ÇOK YEMEYİN

        Uçağa binmeden önce mutlaka ne yediğinize dikkat edin. Yediklerinizin uçak içerisindeki etkisi yerdekiyle aynı olmayacaktır. Bünyenize nelerin iyi geldiğini bilerek yiyecek-içecek tüketin. Fazla tuzlu ve şekerli yiyecekler vücuttaki suyu azaltacağından bunu dikkate alın. Unutmamak gerekir ki vücuttan en zor atılan madde şekerdir.

        HASTALARDAN UZAK DURUN

        Uçaklar, doluluk durumuna göre bazen yüzlerce kişinin paylaştığı küçük alanlardan oluşmaktadır. Bu yüzden çevrenizdeki insanları iyi süzmeniz, saptamanız gerekebilir. Eğer yanınızda oturan kişide bir hastalık olduğunu sezerseniz boş olan başka koltuğa geçme talebinde bulunun. Uzun süre yolculuk yapacağınızı düşünürseniz, hastalığın size bulaşma riski bir o kadar yüksektir.

        SEYAHATE UYKUSUZ ÇIKMAYIN

        Bütün gecenizi ayakta geçirdiniz ve hiç uyumadan uçağa bindiniz. İşte bu şu ana kadar yaptığınız en büyük jetlag davetiyelerinden biridir. Gece uykusuzluğun vermiş olduğu yorgunluk yarı uykulu seyahat etmenize yol açacaktır. Bu durum vücut saatinin daha siz uçaktayken uyarılmasına ve değişmesine neden olacaktır.

        HER YERE DOKUNMAYIN

        Uçak yolculuğu esnasında birçok yere temas edilir. Fakat bu temaslar en aza indirilmelidir. Özellikle ortak kullanım alanları olan tuvalet ve kolçaklar, herhangi bir virüsün bulaşmasına davetiyeyi çıkarır. Hijyen açısından tuvaletten çıkmadan önce ellerinizi tedbir amaçlı en az iki kere sabunlu suyla yıkayın. Mümkünse tuvalet kapısını açarken küçük bir bez parçası veya peçete kullanın. Her uçak indikten sonra dezenfekte edilir fakat ortak kullanımdaki yastık veya kulaklığı kesinlikle kullanmayın. Bunların yerine ambalaj içindeki yeni ürünleri talep edin.

        SİNAN ALBAYRAK: TÜRKİYE’YE İLLEGAL GİRDİM

        Son yıllarda dizilerin aranan oyuncularından biri Sinan Albayrak. Almanya’da doğan ve 9 yaşında annesiyle birlikte Türkiye’ye kesin dönüş yapan Albayrak, Türkiye’yi ve dünyayı yürüyerek keşfetmeyi tercih ediyor. Türkiye’ye neden kaçak giriş yapmak zorunda kaldı, uçakla ilk ne zaman seyahat etti, yaz tatillerini nerede geçiriyor? Gezgin Sinan Albayrak’ı merak edenleri yarın 12.15’te Habertürk’te Airport’a davet ediyorum. Airport’ta ayrıca; sık uçanlar için altın değerinde tavsiyeler, kış aylarında sımsıcak Abu Dabi ve ilk Türk uçağı Vecihi K-VI’nın 90 yıl önceki gökyüzüyle buluşma öyküsü yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ