Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam HABERTÜRK BDDK'yı harekete geçirdi - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK/HT GAZETE

        Bankalara 1 Şubat-12 Şubat arasında 13 milyarı Türk Lirası 3 milyar doları (7 milyar TL) da döviz olmak üzere yaklaşık 20 milyar liralık mevduat gelmesi bankaların patronunu harekete geçirdi. Konunun Habertürk’te yer almasının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bankalara bir yazı göndererek rakamları yeniden kontrol etmelerini istedi.

        RAKAMLAR GECİKTİ, 3 GÜN BÜLTEN YAYINLANAMADI

        BDDK’dan edindiğimiz bilgilere göre haberin çıktığı 19 Şubat Perşembe günü gönderilen yazıya bankaların birçoğu geri döndü ve rakamlarda sorun olmadığını bildirdi. Ancak bir bankanın çalışanları İstanbul’daki fırtına ve yoğun kar yağışı nedeniyle işe gelmeyince kontroller tam olarak gerçekleşemedi. Mevduatın yanı sıra türev işlemlerdeki rakamlardan da şüphelenen BDDK tam kontrol sağlayamadığı için en yeni rakamların yer aldığı günlük bültenini perşembe günü yayımlayamadı. Dün akşama doğru ancak o bankanın da rakamları geldi ve kurul üç günlük bülteni aynı anda yayımlayabildi.

        13 ŞUBAT’TA HAREKETLİLİK YAŞANDI

        Bankacıları da şaşırtan mevduat artışı ile ilgili olarak BDDK’nın sorusuna ise bankalar bir hatanın olmadığı yönünde görüş belirtti. Buna göre 1-12 Şubat arasında bankalara gelen ve şirketler ile bankaların birbirine yaptığı mevduatı gösteren ‘Diğer Mevduat’ kalemi, 13 Şubat’ta hareketlilik yaşadı. 13 Şubat günü 8 milyar TL mevduat çıkışı yaşanırken aynı para 17 Şubat’ta geri döndü. 1 Şubat’ta 490 milyar lira olan Diğer Mevduat kalemi 16 Şubat günü 503 milyar lira iken 17 Şubat’ta 1 günde yüzde 2.2 yükselerek toplam 8.1 milyar TL artarak 512 milyara ulaştı. Bunun 2 milyarı artan döviz mevduatından kaynaklandı.

        Geri kalan 6.1 milyarı ise Türk Lirası mevduat artışı kaynaklı oldu. Böylece 1 Şubat’ta bankalardaki toplam mevduat ve fonlar 1 trilyon 128 milyon lirayken bu tutar 28 milyar lira artarak 1 trilyon 157 milyar liraya ulaştı. Başka bir değişle aradan geçen 17 gün içinde toplam mevduat ve fonlar 28 milyar liralık artışa sahne oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ