Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Cep’te işçilik maliyeti 3.5 $ olamaz" - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması’nı genişleten anlaşmayı imzalamak için yaptığı Seul ziyareti, cep telefonu ile tablet ithalatı için açılan korunma önleme soruşturmasında kritik bir gelişmenin arifesine denk geldi. Ekonomi Bakanlığı’nda 3 Mart’ta hem şikâyetçi hem de şikâyete konu olan tarafları “dinleme toplantısı” yapılacak. Soruşturmanın üzerindeki gizlilik devam ettiği için hangi markaların ithalatının şikâyet konusu olduğu dile getirilemiyor. Ancak soruşturmanın gizli olmayan özetinde verilen model bilgilerine bakıldığında aralarında Güney Koreli Samsung ve ABD’li Apple’ın ürünleri olduğu anlaşılıyor. Bir diğer uluslararası güçlü markanın sürece nasıl yaklaştığını sorduğumuz Zeybekci, “Aslında en fazla onlar dikkat çekiyor. Kendileri de ülkelerinin konuyla ilgili kuruluşları da konudan gayet iyi haberdar. Takip ettiklerini biliyoruz. Bir cep telefonu başına 3.5 dolarlık işçilik maliyeti bildiriyorlar. Tamam içinde yazılımı var, diğer parçaları var. Ama işçiliğin en büyük sübvansiyon metodu olduğu görülüyor” dedi.

        SAMSUNG’A DAVET

        Zeybekci, Güney Kore temasları sırasında Samsung’un cep telefonu, televizyon, tablet ve diğer elektronik ürünlerini üreten Samsung Electronics’i ziyaret etti ve şirketi Türkiye’ye yatırıma davet etti.

        ‘TÜRKIYE’DE YÜZDE 25 DAHA UCUZ’

        Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal, Ocak 2014’te atandığı Seul’de cep telefonu satın almak istemesiyle ilgili anekdotu paylaştı. Seul’de Samsung’un model ve fiyatlarını incelediğini kaydeden Okçal, “O sırada Türkiye’ye gitmem gerekti. Güney Kore’de baktığım modellerin fiyatlarını karşılaştırdım. Türkiye’de yaklaşık yüzde 25 daha ucuz olduğunu fark ettim. Seul’e dönünce farkın nedenini sordum. Türkiye’ye kampanyalı yolluyorlarmış” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ