Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Güntay Şimşek Evcil hayvanla uçmanın kurallarını yazdı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        Uçağın içinde veya kargosunda yolculuk yapmak hem evcil hayvanlar hem de sahipleri için epey tedirgin edici bir durumdur. Benim de en fazla muhatap olduğum sorular evcil hayvanlarla yapılacak seyahatlere yönelik oluyor. Ancak evcil havyan tanımının da havayollarına göre sınırları var.

        2

        Mesela, Türk Hava Yolları (THY) evcil hayvan olarak kedi, köpek ve küçük ötücü kuşların (saka kuşu, muhabbet kuşu, kanarya) taşınmasını kabul ediyor. Sevimli dostların kabin içinde veya kargoda seyahat etmelerinin cins ve ağırlıklarına göre tüm havacılık dünyasında tarif edilmiş genel kuralları var.

        3

        Ancak her havayolunun kendine özgü ayrı uygulamaları da söz konusu. Bu sebeple uçulacak havayolunun ne talep ettiğinin önceden araştırılması şart. Bu uyarılardan sonra evcil hayvanlarla yapılacak yolculukta dikkat etmeniz gereken altın kurallara geçebiliriz.

        4

        UÇUŞTAN ÖNCE HAYVANINIZI TANIYIN

        Büyüme aşamasında olan hayvanlarla (yaş sınırı var) yolculuk zor geçmezken, yaşlılarda durum farklı. İlk defa uçuşa çıkan yaşlı hayvanlar atlatamayacakları bir travmayla karşılaşabilir. Genelde, emziren anne hayvan ile yapılan seyahatler iki taraf için de iyi olmuyor. İlerleyen zamanda annenin vereceği sütte azalma olabilir. Hamile hayvanlar ise uçuşa kabul edilmiyor. Hayvanınızı her açıdan iyi tanıyın. Kafesinin üzerinde yolcunun adı-soyadı, adresi, telefon bilgileri, evcil hayvan adedi ve evcil hayvanın adının yer aldığı isim/adres etiketi bulundurun.

        5

        NEREYE UÇACAKSINIZ ARAŞTIRIN

        Yolculuğun kısa veya uzun menzilli ya da bağlantılı uçuş olması önemlidir. Hayvanınızı yolculuk öncesi mutlaka bir sağlık kontrolünden geçirin ve veterinerinizin tavsiye ettiği uyku veya yatıştırıcı ilaçları kullanın. Ayrıca bazı ülkeler yolcu beraberinde evcil hayvanın giriş, çıkış ve transit geçişine izin vermediğinden önceden araştırma yapmanız ya da havayoluna sormanız gerekir.

        6

        SERTIFIKALARI BULUNDURUN

        Yapılan aşıların listesi, testler ve hayvanınız ile ilgili bütün belgeleri mutlaka yanınızda bulundurun. Gideceğiniz ülkelerdeki kabul şartları ve hayvanınızın pasaportu (yurtdışına yapılacak herhangi bir yolculuk için) mutlaka yanınızda olsun. Hiçbir havayolu bu belgeler olmadan uçağa hayvan kabul etmeyecektir. Hayvanınızın temizliği de çok önemli. Kokan, kirli bir hayvanınız uçağa alınmayabilir. 8 haftadan küçük veya anne sütünden kesilmemiş yavru kedi/köpek ve emziren anneler taşınmıyor, bilginize.

        7

        AĞIRLIK VE BOYUTLARA DIKKAT

        Genel olarak hayvanınızın belli ölçülerdeki kafesiyle birlikte 8 kiloyu geçmemesi baz alınır. Kafesin büyük ve ağırlığının fazla olması durumunda hayvanınızın kargoda seyahat etmesi istenebilir. Kabin içerisinde taşınacak evcil hayvanların kafes/çanta boyutu için genelde azami büyüklük 23x40x55 cm olarak istenir.

        8

        ERKEN REZERVASYON ŞART

        Evcil hayvanınızla bir seyahat planlıyorsanız ne kadar erken rezervasyon yaparsanız o kadar rahat edersiniz. Yolcu kabininde taşınabilen evcil hayvan kontenjanı uçak tipine göre farklılık gösterdiğinden erken davranmak önemlidir. Mesela THY, evcil hayvan rezervasyonunun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılmasını ve onaylı olmasını istiyor.

        9

        KARGODA SEYAHATE TEDBİRLI OLUN

        Hayvanınız kargoda seyahat edecekse kafesin üzerine büyük harflerle “IT IS ALIVE” (canlıdır) yazın. Hayvanınızı en az iki saat önce ağır olmayan, hafif fakat doyurucu gıdalarla besleyin. Boyut olarak büyük olan hayvanların ilaçla sakinleştirilmesi iyi olacaktır. Kullanılacak sakinleştiriciler, şartlara göre yan etkileri olduğundan, mutlaka veteriner hekim tavsiyesi ile seçilmelidir.

        10

        YER SEÇİMINİ İYİ YAPIN

        Eğer business veya first class’ta yolculuk yapmıyorsanız, uçağı araştırıp mümkün olduğunca geniş bir yer seçin. Acil çıkışların en ideal yer olduğunu söyleyebiliriz.

        11

        HER HAYVAN UÇAĞA BİNEMEZ

        Birçok havayolu sıkıntılara sebep olması muhtemel hayvanları uçuşlara kabul etmiyor. THY’nin de uçuşlara kabul etmediği köpeklerden müteşekkil uzun bir listesi bulunuyor. Rezervasyon esnasında hayvanınızın durumunu mutlaka bildirin. Aynı kafesi paylaşan, aynı türden olan ve birbirine alışkın (2 kuş, 2 kedi, 2 köpek) evcil hayvanlar uygun kafeste, toplam ağırlık 8 kilogramı aşmadığı takdirde kabine alınıyor

        12

        ALERJİSİ OLAN YOLCULAR NE YAPMALI

        Havayollarında evcil hayvan taşımanın sıkı kuralları olduğu gibi her uçakta sınırlı sayıda kontenjan ayrılıyor. 2 farklı yolcuya ait 2 köpek aynı kabine kabul edilmiyor. Evcil hayvanlara alerjisi olan bir yolcu, durumunu önceden havayoluna bildirmişse o uçağa hayvan alınmıyor. Tersi durum da söz konusu. Eğer evcil hayvan için rezervasyon yaptırılmışsa, alerjisi olan yolcu o uçağa binemiyor. Öncelik ilk rezervasyonu yaptırana ait

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ