Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Solar Impulse 2 dünya turuna çıkmak için gün sayıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT GAZETE

        Enerjisini sadece güneşten alan Solar Impulse 2 (SI2) uçağı Abu Dabi’de dünya turuna çıkmak için uygun hava şartlarını bekliyor. 1 Mart’ta başlayacak dünya turunun hava muhalefeti sebebiyle ertelenmesi üzerine yeni tarih olarak 9 Mart açıklandı. Şimdi gözler bu tarihte başlayacak ve tek damla yakıt kullanılmadan dünyayı turlayacak SI2’de. Geçen hafta bu uçuşa şahitlik etmek için Abu Dabi’deydim. Dünya turu başlamayınca SI2 ve ekibinin bulunduğu Al-Bateen Excutive Havalimanı’nda test uçuşlarını izleme şansım oldu. Havacılığa farklı bir boyut katmak üzere 15 yıl önce yola çıkan İsviçreli 2 çılgın pilot Bertrand Piccard ve Andre Borschberg, Solar Impulse adını verdikleri uçağı tasarlarken, fosil yakıt kullanmayan bir hava aracıyla uçmayı hayal ettiler ve bunu gerçekleştirdiler.

        Solar Impulse 2 ise rekorlar için imal edildi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 100’den fazla şirketin desteklediği bu projenin Türkiye’den tek resmi sponsoru ise Brisa. Ekibin ana kontrol merkezi ise NASA’ya ait olan ana üste yani Houstan’da kuruldu. Burada 24 saat boyunca 20 kişilik ekip olacak. Başta hava durumu olmak üzere ekip sürekli planlama yapacak.

        4-5 GÜN KESINTISIZ UÇUŞ

        Dünya turunda 2 pilot, uçağı dönüşümlü kullanacak. Her pilot 4-5 gün kokpitte kesintisiz uçacak. Uçuş boyunca her gün için özel hazırlanmış 2.4 kg yiyecek, 2.5 litre su ve 1 litre spor içeceği kokpitte bulunacak. SI2’nin kokpiti de her türlü ihtiyaca (uyuma, dinlenme ve tuvalet) cevap verecek şekilde özel olarak tasarlandı...

        UÇAĞIN KANAT AÇIKLIĞI 72 METRE

        Kanat açıklığı 72 metre ve Boeing 747 jumbo jete bile fark atıyor. Bu büyüklükteki kanatlara yerleştirilmiş 17 bin 248 adet güneş paneli bulunuyor. Enerji lityum polymer pillerde depolanıyor ve özel olarak geliştirilmiş her biri 70 beygir gücündeki 4 adet motora aktarılıyor. Uçağın maksimum uçuş tavan yüksekliği 8 bin 230 metre. En düşük hızı saatte 27 km, en yüksek hızı ise saatte 140 km. Ağırlığı ise 2.300 kg.

        S12 İSTANBUL'DA UÇMAK İSTİYOR

        SI2 pilotlarından Andre Borschberg’in eşi Yasemin Borschberg, anlaşıldığı üzere Türk. Dolayısıyla Yasemin Hanım’ın da katkılarıyla iki pilotun da hayalinde İstanbul’da Boğaz’ın üzerinde uçmak var. Bizler de teklif edince, “Neden olmasın?” dediler. Tabii masraflarını karşılayacak bir babayiğit çıkarsa gelecekler. Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman’a da bu fikir sıcak geldi.

        25 GÜNDE DÜNYA TURU

        Abu Dabi’den başlayacak ve 25 günde tamamlanması beklenen tarihi dünya turunda SI2, toplam 600 saat havada kalacak ve 32 bin kilometre yol kat edecek. Umman, Hindistan, Burma, Çin’e uğradıktan sonra, Pasifik Okyanusu’nu geçerek önce Havai ardından Amerika’ya ulaşacak. Daha sonra Atlantik Okyanusu’nu aşarak dünya turunu tamamlayacağı Abu Dabi’ye dönmeden önce Avrupa ya da Kuzey Afrika’da son molasını verecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ