Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Emlak Konut GYO’nun İstinye’deki 158 dönümlük arazisi için yapılan ihalede en yüksek teklifi Tahincioğlu-Nida ortaklığı verdi - İş-Yaşam Haberleri

        Ünsal EREKE / HT GAZETE

        Emlak Konut GYO’nun ‘İstanbul Sarıyer İstinye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ ihalesinin ikinci ve son oturumu yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 3.6 milyar liralık satış geliri ve bunun üzerinden Emlak Konut’a yüzde 51.1 ile 1.8 milyar lira teklif eden Tahincioğlu Gayrimekul-Tahincioğlu Yapı İnşaat -Nida İnşaat İş Ortaklığı verdi. İhalenin ilk turunda şirket payı gelir oranı bakımından en yüksek teklif ise yüzde 51 ve 1.2 milyar liralık teklifle Suriye göçmeni işadamlarının sahibi olduğu Katarlı UrbaCon Trading and Contracting (UCC)-Akayteks’ten gelmişti. İstinye ihalesi Emlak Konut GYO’nun bugüne kadar düzenlediği bütün ihaleler içerisindeki en yüksek arsa satış bedeli rekoru oldu. Emlak Konut ise 10 ay önce 1 milyar lirayı aşkın bedelle Özelleştirme İdaresi’nden (ÖİB) satın aldığı 158 dönümlük İstinye arsasından 1.8 milyar liralık paranın sahibi oldu.

        48 DÖNÜMÜ BOĞAZ’A NAZIR PARK OLACAK

        Tahincioğlu, ÖİB’nin 15 Mayıs 2014’teki ilk ihalesine katılmış ve 915 milyon lira teklif ederek elenmişti. Grup, dün ilk fiyat teklifini ikiye katladı ve en yakın rakibinden 200 milyon lira fazla teklif verdi. Tahincioğlu Grubu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Araziyi az katlı yapılardan oluşan yeşile ve çevreye saygılı otel ve apart otel projesi ile değerlendireceğiz. Projemizin 48 dönümlük bölümü Boğaz’a nazır park, yeşil alan ve spor alanı olarak değerlendirilecek” dedi.

        GİZEMLİ SURİYELİ HABERTÜRK’E KONUŞTU: İnşaata 2 milyar $ yatıracağız

        İhaleye Katar merkezli Suriyeli El Hayat ailesinin sahip olduğu UCC’nin başkan yardımcısı Ramiz El Hayat katıldı. Türkiye ile Katar Devleti arasındaki yakınlaşmalar nedeniyle burayı hedef pazarlarının başına oturttuklarını anlatan El Hayat, “Katar Devleti de burada yatırım yapmamızı istedi. Bu ihale bizim için bir başlangıçtı, artık buradayız. 2 ayda inşaat ve turizm başta olmak üzere 2 milyar dolar yatıracağız” dedi. UCC’nin Türkiye’deki ortağı Akayteks şirketinin sahibi Adil İlhan Ceyhan ise “UCC gibi 3-4 Ortadoğulu grup ile çalışmalarımız var. 3 yılda Türkiye’ye 10 milyar dolarlık yatırım çekeceğiz” ifadelerini kullandı.

        İhalenin tek yabancı teklif veren şirketi olan UCC’nin başkan yardımcısı Ramiz El Hayat’ın verilen teklifleri tek başına belirlediği görüldü. El Hayat’ı ihaledeki diğer patronlar meraklı gözlerle süzdüler.

        AVM DEĞİL TURİZM TESİSİ YAPILACAK

        -İhalesi yapılan arazi, 6 parselde toplam 158 bin 497 metrekare büyüklüğe sahip.

        -Arazide, turizm tesis alanı ve park alanı olarak yapılaşmaya izin veriliyor. Buna göre, imar planında belirtilen alanlarda yaklaşık 48 bin metrekarelik alan park olarak ayrılacak.

        -Proje kapsamında toplam 108 bin 700 metrekarelik inşaat yapılması planlanıyor.

        -Emlak Konut projenin bölge siluetini bozmayacağını ve yapılaşmanın maksimum 3 kat olacağını açıkladı.

        ‘YATIRIM YOK’ DİYENLERE CEVAP OLDU’

        İhaleyi değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, gösterilen ilginin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Ortaya çıkan rakamın gayrimenkul sektörü ve ülke adına çok önemli olduğuna değinen Murat Kurum, “Türkiye ekonomisi açısından ‘Yatırım yapılmıyor’ diyenlere bir cevap gibi oldu. Ülke ve Emlak Konut’a olan güveni net bir şekilde ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ