Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çeyiz hesabının ayrıntıları netleşti - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        TBMM’de görüşmeleri devam eden torba yasa teklifinde yer alan çeyiz hesabı ve konut tasarruf hesabı açanlara yapılacak devlet katkısının ayrıntıları belli oldu. Açılan hesaplara yüzde 20 oranında devlet katkısı verilecek ancak toplam katkı tutarı çeyiz hesabında kişi başına 5 bin lirayı, konut hesabında ise 15 bin lirayı aşamayacak.

        Çeyiz hesabında 25 bin lira biriktiren 5 bin liralık, konut hesabında 75 bin lira biriktirenler de 25 bin lira devlet katkısı alacak. Yatırılan paranın 3 yıl çekilmemesi gerekecek. Çeyiz yardımından yararlanabilmek için 27 yaşını doldurmama ve ilk evliliği yapma koşulu aranacak. Devlet katkısından, tüm Türk vatandaşları ve çifte vatandaşlık hakkı bulunan gurbetteki Mavi Kart sahibi vatandaşlar yararlanabilecek. Evlenen çiftlerin ikisi de ayrı ayrı devlet katkısı alabilecek. Bu durumda, toplamda 50 bin lira biriktiren bir çift evlenirken 10 bin lira devlet katkısı alabilecek.

        24-26 YAŞA FARKLI KOŞUL

        Uygulamaya ilişkin bilgi veren Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, istatistiklere göre yılda ortalama 800 bin kişinin evlendiğini, bu durumda kişi başına 5 bin liradan toplamda yıllık 4 milyar liraya kadar devlet katkısının söz konusu olacağını ifade etti.

        Bunun bir sosyal yardım projesi olduğunu kaydeden yetkililer, çeyiz hesabı için, yetim aylığı alan gençler dahil herkesin başvurabileceğini söyledi. Yetkililer, Bakanlar Kurulu’nun 24-26 yaşındakiler için farklı oranda destek verilmesine veya destek tutarının üç katına kadar artırılmasına karar verebileceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ