Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'de hangi havayolları A320 kullanıyor? - İş-Yaşam Haberleri

        Fransa'nın Güney'inde düşen Airbus A320, çift motorlu, tek koridorlu uçak, dünya havacılığını bilgisayar kontrollü uçuşla tanıştıran, basit yapay zekaya sahip ilk modeldi. Fly-by-wire olarak isimlendirilen ve manUel uçuş kumandalarını elektronik yani bilgisayarlı ortamda kumanda edilmesini sağlayan, pilottan bağımsız olarak yapay zekayla uçuş güvenliği sağlayan bir sisteme sahipti.

        Bu yönleriyle dikkat çeken uçak ilk uçuşunu 1988'de yaptığında sektörün meraklı gözlerini de üzerine çekmişti. İlk kazasını da aynı yıl Paris Airshow'da gösteri uçuşu esnasında yapmış ve 3 kişi hayatını kaybetmişti.

        Sektörün henüz yeni tanımaya başladığı ilk bilgisayar donanımına sahip uçak, ikinci kazasını Hindistan Havayolları filosunda 14 Şubat 1990 yılında yapınca, en fazla tepki gösteren ve bu uçak uçmak istemediklerini açıklayanlar da Lufthansa Havayolu pilotları oldu. Bu kaza esnasında uçakta 139 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyordu.

        Uçak inişe geçtiği son yaklaşma esnasında Bangalore Airport'te meydana gelen hadise sonrası 92 kişi hayatını kaybetti. Böylece uçağın pazarlanmasında ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı.

        İlginçtir, Airbus A320'nin dünya havacılığında tanınmasında Türkiye'den Onur Air ciddi rol üstlendi. İlk seferlerine iki adet Airbus A320 kiralayarak başlayan havayolu aynı zamanda Airbus'tan bu uçakları en iyi kullanan şirket ödülünü aldı. Onur Air başarılı operasyonları sonrası bu modeli başka havayolları da tercih etmeye başladı ve yıllar önce hizmete giren rakibi konumundaki Boeig 737 ailesinin ciddi rakibi oldu.

        Yalnızca Onur Air değil, Türkiye'de tüm havayollarının kadrosunda bu uçaktan bulunuyor.

        Kısa süre önce 9 bininci uçağını teslim eden Airbus uçakları içinde A320 ailesi de 3889 adet üretildi ve bunların 3 bin 660 adedi çeşitli havayollarında uçuyor.

        Bu uçaklardan teslim edilmeyi bekleyen 7bin 597 adet bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ