Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kokpit güvenliği nasıl sağlanıyor? - İş-Yaşam Haberleri

        Tüm dünyada sivil havacılık kurallarının değişmesinde de önemli rol oynayan 11 Eylül (9/11) saldırıları sonrasında, uçuş güvenliği için alınan kararlardan birisi de yeni kokpit kapısı ve pilot köşküne giriş-çıkışlardaki yeni uygulamalar oldu. Bu elim hadiseden sonra bütün yolcu uçaklarının kokpit kapıları, kameralı, şifreli ve darbeye dayanıklı hale getirildi. Uçuş mürettebatının kokpite girebilmesi için de yeni kapıya uygun bir dizi prosedürler oluşturuldu. Germanwings'e ait Airbus A320 yolcu uçağının, Fransa'da Güney Alpler üzerine düşmesi sonrası ortaya çıkan ilk bulgularda kokpit kapıları ve giriş prosedürleri tartışma konusu haline getirdi.

        Aslında yeni uygulamalar ve şifreli kokpit kapısı uçuş güvenliği için hayatımıza girmişken, nasıl oldu da, bu defa uçağın düşmesinin sebepleri arasında olabilecek ihtimallerden birisi olarak karşımıza çıktı?

        Lavaboya gitmek için kokpitteki sağ koltuktan kalkarak, yerinden ayrılan kaptan pilotun, neden kokpite giremediği ve ikinci pilotun da kapıyı hangi sebeplerden açmadığına cevap aranıyor.

        Türk Hava Yolları'nın (THY) kokpite giriş/çıkış uygulamaları üzerinden konuya açıklık getireyim. THY'de hiçbir zaman kokpitte bir pilot tek başına kalamaz. Eğer kaptan veya ikinci pilot dışarı çıkacaksa, lavaboya gidecekse mutlaka kabin personelinden birisi kokpitte bulunur, pilota refakat eder. Yani tatsız bir hadiseyle karşılaşmamak için kokpitte, her halükarda iki kişi olur, böylece istenmeyen hadiselerin yaşanmasının da önüne geçilir. Germanwings'te bu prosedür uygulanmamış. Fakat Türkiye'deki bazı şirketler de dahil dünyadaki her havayolunda da bu kural yok. Bu hadiseden sonra kokpite giriş/çıkışlar için yeni kuralların getirileceğini söyleyebilirim.

        Şifreli, kameralı ve her türlü darbeye dayanıklı kokpit kapısı, pilotların kontrol ettiği 'kilitli/kilitsiz' konuma getirilen düğmelerle yönetiliyor. Eğer kokpit kapısı pilot tarafından kilitli konuma getirilmişse, kabin personeli acil giriş kodunu kullansa bile içeri giremez. Ancak genelde kilitli konumda tutulmaz ve kabin personeli ve pilotlar bu uçuş için belirlenmiş özel şifreyi kullanarak içeri girer. Ancak giriş öncesi kokpitteki pilotla kabin içi haberleşme sistemiyle irtibat kurulur, kameradan da kontrol yapıldıktan sonra içeri girilir.

        Germanwings kazasında, kokpitte bulunan ikinci pilot kokpit kapısını içerden kilitli konuma getirmiş olmalı ki, kaptan acil giriş koduyla (emergency code) içeri girememiş ve çaresiz bir şekilde kapıyı yumruklamak zorunda kalmış. Buna benzer başka kokpit kapısı hadiseleri daha var.

        Mesela; Etiyopya Hava Yolları'na ait bir uçak kaptan pilotun lavaboya gitmesi sonrası yardımcı pilot tarafından kaçırılıp, İsviçre'ye indirilmişti. Yardımcı pilot, kokpit kapısını kilitli konuma getirdiği için kaptanın kokpite girmesi mümkün olmamıştı.

        Germanwings'in düşen uçağında yer alan kokpit seslerini ve uçuş bilgilerine kaydeden iki kara kutudan (Cocpit Voice Recorder ve Flight Data Recorder) sesleri kaydeden cihaza ulaşılınca, kazanın ihtimallerinden birisinin kokpit kapısı meselesi olacağı üzerinde duruluyor.

        Bu bilgiler ışığında Marsilya Savcısı Brice Robin de, uçağı 28 yaşındaki Alman yardımcı pilot Andreas Lubitz'in bilerek düşürdüğüne dikkat çekiyor. Şimdilik eldeki bulgularla, kazaya sebebiyet verenin ikinci pilot olduğu üzerinde duruluyor. Kaza yeri inceleme raporu, uçağın enkazı üzerinde teknik analizler ve uçuş bilgilerini ihtiva eden kara kutunun bulunmasından sonra yapılacak araştırma neticesinde kazanın kesin sebebini öğrenebileceğiz. Son söz; ABD Ulusal Güvenlik Emniyet Kurumu'nun (National Transportation Safety Board-NTSB) istatistiklerine göre, havayolu bütün ulaşım seçeneklerine oranla en güvenli olan. Şöyleki; NTSB'nin 2014 yılı istatistiklerine göre karayolunda gerçekleşen kazalar havayolundakilerden 74 kat fazla...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ