Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 08:58:50 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Yeşil pasaport için kriterler kesinleşti - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ/GAZETE HABERTÜRK

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın müjdesini verdiği ihracatçılara yeşil pasaport uygulamasında kriterin "onaylanmış kişi statüsü" olduğu bildirildi. Onaylanmış kişi statüsü belgesi alabilmek için en az 1 milyon dolarlık ihracat yapmak ve hayali ihracat, kaçakçılık gibi suç işlememek gerekiyor.

        Hayati Yazıcı'nın TOBB Genel Kurulu'nda açıkladığı belli ihracat büyüklüğü olan işadamlarına yeşil pasaport konusunda kriter de belli oldu.

        Edinilen bilgilere göre, yeşil pasaport verilecek ihracatçılarda "onaylanmış kişi statüsü" belgesi sahibi olma koşulu aranacak.

        Yeşil pasaport alan ihracatçılar, Sechengen vizesi uygulayan Avrupa Birliği üyesi ülkeler başta olmak üzere bir çok ülkeye vizesiz seyahat ederek mallarını pazarlayabilecekler. Yeşil pasaport sahibi ihracatçılar, diğer ülkelere de daha kolay vize alma şansına kavuşacaklar.

        A, B ve C sınıfı olmak üzere üç ayrı sınıfta düzenlenen 'onaylanmış kişi statüsü' belgesini alabilmek için kaçakçılık ve hayali ihracat yapmamış olmak, gümrükte kırmızı hatta düşmemek gibi koşullar aranıyor. Bu firmaların ayrıca kesinleşmiş vergi ve sosyal güvenlik primi ile ceza borcu bulunmaması, bağlı bulunduğu ihracatçı birliği kayıtlarına göre performans ve güvenilirliğinin onaylanmış olması gerekiyor.

        ASGARİ 1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

        Son iki yıldan herhangi birinde asgari 25 milyon dolar ihracat yapanlara A sınıfı, 5 milyon dolar ihracat yapanlara B sınıfı ve 1 milyon dolar ihracat yapanlara C sınıfı onaylanmış kişi statüsü veriliyor.

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, halen onaylanmış kişi statüsü belgesi alan bin dolayında firma bulunduğunu, bu firmaların Türkiye ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştirdiğini belirttiler. Yeşil pasaport uygulamasıyla bu sayının önümüzdeki dönemde daha da artması öngörülüyor.

        Yetkililer, yeşil pasaportun, onaylanmış kişi statüsü belgesi bulunan şirketlerin sahipleri ile 1. ve 2. derece temsil yetkisine sahip çalışanlarına verileceğini ifade ettiler.

        ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ NEDİR?

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı güvenilir firmaların ihracat işlemlerinin gümrükte süratle tamamlanabilmesi için 'onaylanmış kişi statüsü' belgesi düzenliyor. Bu belgeyi alan firmaların ihraç mallarını taşıyan araçlar, belgenin sınıfına göre gümrükte sağlanan kolaylıklardan yararlanıyorlar. Bu belge doğrudan Gümrük ve Ticaret Bakanı'nın imzasıyla düzenleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ