Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tüketici hakları Yüzde 51'i Fransız Yves Rocher'e satılan Flormar, 5 yılda bin mağazaya ulaşacak - İş-Yaşam Haberleri

        MENEKŞE ATASELİM/ HABERTÜRK

        Türkiye'de yıllık satışı 35 milyon adedi yakalayan ve pazar lideri olan kozmetik markası Flormar'ın yüzde 51'i, 3 ay önce Fransız dev Yves Rocher'e satıldı. Sami Şenbay'ın 1970'te İtalyanlardan alıp aile şirketi haline getirdiği Flormar'da Yves Rocher'e satışın ardından markanın ikinci kuşak yöneticisi Alp Şenbay, ilk kez Habertürk'e konuştu.

        Kardeşi Cem Şenbay ile Flormar'da CEO olarak yöneticiliğe devam edeceklerini aktaran Şenbay, markanın yüzde 51'ini verirken duygusal olarak hiç zorlanmadıklarını söyledi. Şenbay, "İlk koşulları yüzde 51'i almaktı. Flormar kozmetik mağazacılığı alanında dünyada ilk 5'e girsin, ben zaten manevi tatminimi yaşayacağım. Hedefimiz 10 yılda bunu başarmak. Flormar'ı 3 yıl sonra kimse tanıyamayacak" dedi.

        2022'DE 1 MİLYAR $'LIK MARKA OLACAK

        Dünyanın en ünlü kozmetik markalarından Yves Rocher ile görüşmelerin 1 yıl 1 ay sürdüğünü belirten Şenbay, "Goldman Sachs'a ‘Flormar'ı istiyoruz' diye yetki vermişler. Süreç 3 Ağustos 2012'de tamamlandı. Duygusal olarak zorlamasa da hayatımızın en zor kontratını yaptık. Öyle sıkıntılı bir süreçti ki, dalgınlıktan gömlek ve kravatsız takım elbise giyip ‘Hazırım' dediğim oldu" diye konuştu. Hisse satışının bedeli hakkında ser verip sır vermeyen Şenbay, "İki taraf da aile şirketi. Bu rakamı 4-5 kişiden başka bilen yok ve hiçbiri de söylemeyecek" açıklamasını yaptı. Flormar'ın 120 milyon dolar ciroya ulaştığını belirten Şenbay, İtalyanlardan alındığı dönemden sonra 60 katlık büyüme yakalandığına dikkat çekti. Şenbay, Yves Rocher'e satışın öncelikle ‘rahat' çalışma stillerini değiştireceğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Eskiden kârzarar tablolarını sonraki ayın 25'inde ancak hazırlardık. Artık ayın 6'sında yapmak zorundayız. Bir dinamizm, vizyon kattı bize. Hedefler revize edildi. Yurtiçinde 105, yurtdışında 200'ü aşkın Flormar mağazası var. 5 yıl sonra toplam bin mağazamız ve 2022'de 1 milyar dolar ciromuz olması öngörülüyor."

        ‘YUNANİSTAN'DA KRİZ BİZİ ZORLAMAZ'

        Yeni dönemde, Avrupa'da çok hızlı mağazalaşacaklarını aktaran Şenbay, "Kriz bizi zorlamaz. Yunanistan'da iyi iş yaparız. 2 yılda 20 mağazamız olacak. Orta Amerika, Polonya ve Suudi Arabistan'da 60, Avusturya'da 25, Almanya ve İspanya'da 120 mağaza açacağız" diye konuştu. Flormar'ın e-ticaret gibi zayıf yönleri olduğuna vurgu yapan Şenbay, Yves Rocher'in kargo miktarı olarak bakıldığında Fransa'nın ikinci büyük e-ticaret sitesine sahip olduğunu hatırlattı.

        "İnternetten satışı da güçlendirip duruşumuzu değiştireceğiz" diyen Şenbay, "Türkiye'de kozmetik sektörü yılda ortalama yüzde 15 büyürken Flormar yüzde 3040'ı buluyor. Bizim daha çok büyümemiz genele de pozitif yansıyacak" dedi. Yüzde 51'i Fransız Yves Rocher'e satılan Flormar, 5 yılda bin mağazaya ulaşacak. CEO Alp Şenbay, "Çoğunluk hisseyi satmak duygusal olarak zorlamadı. Flormar 10 yılda dünyanın ilk 5 kozmetik markasından biri olunca manevi tatminimi yaşayacağım" dedi.

        ‘ISLAK DUDAK DEVRİ SONA ERİYOR'

        Yves Rocher'in know how desteğiyle 2013'te cilt bakımı kategorisine de gireceklerini açıklayan Şenbay, ayrıca 2014'te Gebze'deki üretim tesisinde kapasite artırımına gideceklerini bildirdi. Türkiye'de ürün kullanım sıklığında ojenin 1 numarayı kimseye bırakmadığını ve kullanımın her geçen yıl arttığını belirten Şenbay, "Dikkat çekici bir diğer gelişme dudaklarda. Gloss dediğimiz parlak ve ıslak görünüm veren dudak boyaları birkaç yıl önce moda olmuştu. Bu yıl artık ruja dönüş başladı. Toplam dudak ürünlerinde rujun aldığı pay geçen yıl yüzde 62.5 iken bu yıl yüzde 95'e çıktı" dedi.

        ‘RUSLAR KOZMETİĞİ ADETA YİYOR'

        Flormar'ın bazı önemli noktalarda etkinlik gösteremediğini aktaran Şenbay, "Örneğin Rusya'da Yves Rocher güçlü. Bu sayede biz de olacağız. Rusya'da yıllık kozmetik satın alma miktarı adet olarak Türkiye'nin 5 katı. Makyaj malzemesini adeta yiyorlar. 5 yılda 150 mağaza açacağız" dedi.

        EN SIK ALINAN ÜRÜN OJE

        Bir kadın ayda ortalama 1.07 adet oje alıyor.

        Maskarada bu oran 0.93 adet.

        Aylık ruj kullanımı ise 1.04 adet.

        Türkiye'de kadınlar ortalama her ay renkli kozmetik ürünü alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ