Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tüketici hakları Kredi çekenler dikkat! - İş-Yaşam Haberleri

        RAHİM AK- HABERTÜRK

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Taslağı ‘tüketiciyi kral’ yapacak. Taslak Meclis’te aynen kabul edilirse tacirler sözleşmede belirtilmiş olmadıkça tüketiciden faiz, masraf, komisyon, teminat ve benzeri ödeme talep edemeyecek. Daha da önemlisi bankacılık sözleşmelerinde hiçbir suretle tüketicilerden kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ipotek fek ücreti vb. isimler altında herhangi bir bedel alınamayacak.

        15 MİLYAR LİRA UÇACAK

        Bankacılık çevrelerine göre ise ücret ve komisyon gelirlerinin iptali sektöre 15 milyar liraya mal olacak. Sözleşmede yer alan bir hükmün açık ve anlaşılır olmaması veya birden çok anlama gelmesi halinde, bu hüküm tüketicinin lehine yorumlanacak. Taslağa göre kredi borcunu erken ödeyene faiz ve maliyete bakılarak indirim yapılacak. Ayrıca banka talep ederse ceza oranı da yüzde 2’den yüzde 1’e çekilecek.

        SİGORTA YAPTIRMAK ŞART DEĞİL

        Konut finansmanı kuruluşları tüketiciye teklif ettikleri konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren Sözleşme Öncesi Bilgi Formu vermek zorunda. Konut finansmanı kuruluşu tarafından kredi verilmesi sigorta yaptırılması şartına bağlanamayacak. Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin olarak hesap açılması durumunda, bu hesaptan herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek.

        TAKSİTLİ KART BORCUNA DÜŞÜK FAİZ

        Kredi kartlarına ilişkin sözleşmeler, ödemenin ertelenmesi veya taksitle ödeme imkânı sağlamaları halinde tüketici kredisi sözleşmesi olarak değerlendirilecek. Böylece kart sahipleri daha düşük faizle kredi kartı borcunu ödeme imkanına sahip olacak. Tüketici kredisi sözleşmesinde, sözleşmesel faiz, efektif yıllık faiz veya kredinin toplam maliyetinin yer almaması durumunda kredi tutarı faizsiz olarak sözleşme süresinin sonuna kadar kullanılacak.

        YAZILMAMIŞSA PARAYA FAİZ ÖDENMEYECEK

        Tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin kredi sözleşmesinden cayabilecek. Tüketici, ödemelerini banka üzerinden ve tarafların rızasıyla yapacak, dolayısıyla konutu inşa etmeyen firmalar tüketiciden ödeme alamayacak. Kapıdan satışlar ismi “iş yeri dışında yapılan satışlar” şeklinde değiştiriliyor. Firmalara 50 bin TL’lik sermaye şartı geliyor. -Eğer sözleşmede herhangi bir faiz yazılmamışsa para vade sonuna kadar faizsiz kullanılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ