Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Şimdi gerçekten dul kaldılar - İş-Yaşam Haberleri

        Ali Bey, eşim 19.03.1973 doğumlu ve 01.09.2005 günü muhtar oldu ve Bağ-Kur'lu sayıldı. 5 yıl, 8 ay Bağ-Kur primi ödedikten sonra 01.07.2012 günü vefat etti. İki küçük kız çocuğumuz var. Şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu toplam, 203 lira dul aylığı bağladı. Bu kadar aylıkla ben ve iki kızım nasıl geçiniriz diye kara kara düşünüyorum. Umarım yetkililer bir hata yapmışız derler yoksa geçinmemiz mümkün değil. Bize bağlanan aylık doğru mu diye merak ediyorum. Mesude Çomak-Ödemiş-Bademli

        Sosyal Güvenlik Reformu denilen ucubelerle hem çalışanların emeklilik yaşını uzattılar hem de bağlanacak emekli aylıklarını müthiş derecede azalttılar ve azaltmaya devam ediyorlar. Aslında reformların bu kötü etkilerini vatandaşlar-sigortalılar ölmese uzun yıllar sonra anlayacaktık ama maalesef ölümlerde etkileri görülmeye başlandı.

        AYLIKLARIN ALT SINIRINI 2000 VE 2008'DE DÜŞÜRDÜLER

        08.09.1999 gününden sonra ilk defa sigortalı olanlardan ilerde normal emekli olacak olanlar ile eşiniz gibi 5 yılını tamamlayıp vefat edenlerin geride kalanlarına bağlanacak aylıkların gerek rakamını gerekse de yüzdelik oranlarını çok düşürdüler. Bu sebeple de size bağlanan dul aylığı yasal, ama maalesef hakkaniyete-adalete uygun değil. Aylık giderlerinizi de karşılamaya yetmeyecek kadar düşüktür. Bunun sebebi de aylıkların alt sınırının her reformla düşürülmesidir.

        01.10.2008'DEN SONRA GİRENLERİN DURUMU DAHA DA KÖTÜ OLACAK

        Sosyal güvenlik sistemine 01.10.2008 gününden yani son sosyal güvenlik reformundan sonra işe girenlerin ilerde emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları da çok düşük olacak. Mesela, bugün işe giren bir genç, 65 yaşına gelmeden emekli olamayacak ve 65 yaşına geldiğinde alacağı emekli aylığı da asgari ücretin yüzde 35'i kadar (bugünkü rakamlarla 329 lira) olacak. Bunlardan 5 yılını doldurup vefat edenlerin geride kalan eşine de verilecek dul aylığı yüzde 50 oranıyla 164.5 lira olacak.

        YETKİLİLERİN SİZE ÜZÜLECEĞİNİ ZANNETMEYİN

        Bu sosyal güvenlik reformunu yapan ve şimdi de uygulayan gerek siyasilerin gerekse de SGK Başkanının sizin durumunuza üzüleceğini ve üzüldüğünü de zannetmeyin. Onların tek derdi "sosyal güvenlik bütçesi"nin yetmesi ve açık vermemesidir. Sizlerin yani emeklilerin, dulların, yetimlerinin bütçelerinin giderlerine yetip yetmediğiyle hiç ilgilenmezler. Sizin nasıl geçineceğinizle de ilgilenmezler.

        En son SGK Başkanı ne demişti hatırlayın: Kurtuluş Savaşımızı yapan gazilerimizin kızlarına verilen üç kuruş aylık üstüne "88 yıldır maaş ödediklerimiz var" diyerek atalarımızın bile kemiklerini sızlatmayı göze alıp vatandaşa daha az nasıl aylık veririm diye düşünmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ