Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerine yurtdışında sağlık hizmeti müjdesi - İş-Yaşam Haberleri

        Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerine Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK), müjde geldi. Türkiye'de "SSK emeklisi" olarak bilinen sigortalılara yurtdışında bulundukları süre boyunca "4-a" kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı veren SGK, tüm emeklilere aynı sağlık hizmetlerinden yararlama imkanı verecek.

        SİSTEM NASILDI?

        Böylece Almanya'da şimdiye kadar sadece SSK emeklilerinin yararlandığı yurtdışı sağlık hizmetlerinden Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı emekliler de faydalanabilecek. Bilindiği üzere şimdiye kadar "4-b" kapsamındaki Bağ-Kur emeklileri ile "4-c" kapsamındaki Emekli Sandığı'na bağlı emeklilerin yurt dışında aldıkları sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmıyordu. Bu da yurtdışına çıkan ya da ikametleri nedeniyle yurt dışında bulunan diğer iki emekli ve sigortalı grubunun mağduriyetine yol açıyordu.

        4-A" İLE AYNI HAKLAR SAĞLANACAK

        SSK emeklileri dışındaki emekli gruplarının yaşadığı mağduriyeti gidermek üzere harekete geçen SGK, 26 Kasım 2012 tarihinde yayınladığı "2012/38" sayılı genelgeyle artık Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanların da Almanya'da bulundukları ya da ikamet ettikleri süre boyunca alacakları sağlık hizmetlerini tıpkı SSK emeklilerinde olduğu gibi karşılayacağını duyurdu. Buna göre Türkiye ile Almanya arasında geçerli olan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'ne göre verilen bütün sağlık hizmetleri artık bütün SGK sigortalılarını ve emeklilerini kapsayacak şekilde genişletildi.

        SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İÇİN NE GEREKİYOR?

        İkameti yurtdışında bulunan ve 3201 sayılı kanunla borçlanarak Bağ-Kur'dan emekli olan binlerce ev kadını ve memur emeklisi, bağlı olduklar kurumlar yurt dışı sağlık hizmetlerini karşılamadığı için zorunlu olarak eşleri üzerinden sağlık sigortası yaptırıyordu. Son genelgeyle birlikte halen SSK emeklileri için geçerli olduğu gibi Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler de SGK'dan alacakları A/T11 belgesiyle Türkiye dışında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

        SİGORTA NE KADAR SÜREYLE GEÇERLİ?

        SGK'nın 26 Kasım 2012 tarihinde yayınladığı "2012/38" sayılı genelgeye göre geçici görevle yurt dışına çıkacak SGK sigortalılarının yanlarında geçerlilik süresi iki ayı geçmemek üzere A/T11 belgesini getirmesi gerekecek. İkamet adresi Almanya'da bulunan emeklilerin ise geçerlilik süresi bir yıl olan "A/T 21" belgesini yanlarında getirmesi gerekiyor. Ülke dışındaki ikamet süresi bir yılı aşan emekliler ise ellerindeki "A/T 21" belgesini yılda bir uzatabilecek.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ