Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Vatandaşın ilaç bilgilerini satacak - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Her yıl verdiği açığı kapatmak için bütçeden 25-30 milyar lira arasında kaynak aktarılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) radikal bir karar aldı. Gelir artırmak isteyen SGK, Türkiye'nin ilçe ilçe ilaç ve hastalık verilerini Datamed Bilgi Yönetimi şirketine satmayı kararlaştırdı. SGK, bu verilerin satışından ilk etapta 72 milyon TL'lik gelir elde edecek. SGK, başka firmaların da bu yönde talebi olması halinde, o firmalara da bu bilgileri verecek. Şirketin veri satışının artmasıyla SGK'ya ödenecek ücret, verilecek dataya göre yıllık 500 milyon liraya kadar çıkabilecek.

        Türkiye'nin ilaç verilerini alan şirket, bu istatistikleri raporlayarak, isteyen her kuruluşa satacak. Konuya yönelik olarak MİT'ten de görüş olan SGK, istihbarat çalışanlarını uygulama dışında tuttu.

        SGK'nın ilaç verilerinin satışına ilişkin süreç, yaz aylarında yayınlanan Genel Sağlık Sigortası Verilerinin Güvenliği ve Paylaşımına İlişkin Yönetmelik ile başladı. Yönetmelikle vatandaşların sağlık verilerinin satışı için MİT, Kamu İhale Kurumu ve Maliye Bakanlığı'ndan verilerin paylaşımıyla ilgili görüş istendi.

        YABANCI FİRMALARA SATIŞ

        SGK da DataMed Bilgi Yönetimi isimli şirketle, ilçe ilçe ilaç ve hastalık bilgilerinin satışı konusunda sözleşme imzaladı. Sözleşmeyle, il ve ilçe bazında ilaçların kutu satış rakamları ve kamu indirimli tutarlarına ait veriler 5 yıllığına DataMed'e satılacak. DataMed de bu istatistiklerin analizini yapıp raporlayarak isteyen her kuruluşlara para karşılığı verecek. Karşılığında, SGK'ya süre, ilaç etken maddeleri ve kullanım periyoduna göre belli bir ücret ödeyecek. Şirket, bu verileri talep eden bütün yerli ve yabancı firmalara satacak.

        HASTALIK HARİTASI

        Sağlık verilerine sahip olmak, global ilaç firmaları için büyük önem taşıyor. Örneğin İstanbul Tuzla'da en fazla karşılaşılan hastalıklar ve en çok önerilen ilaçların hangileri olduğu, fiyatlarının ne kadar olduğu bilgisine sahip olan bir ilaç şirketi, planlamasını ona göre yapacak. Şirketler de üretimlerini bu ilaçlara kaydıracak ve ciddi gelir artışları sağlayacak.

        SGK yetkilileri, veri paylaşımının yasal dayanağı bulunduğuna dikkat çekerken, kişi ve kurum mahremiyetine özen gösterileceğini vurguladı.

        'BİLGİYİ AYIKLAYIP ANALİZ EDİYORUZ'

        2011 yılında kurulan DataMed Bilgi yönetimi şirketi, özel ve resmi kurumların durum analizlerini yapmak ve çözüm önerilerini ortaya koymak için kullanılabilecek verileri sağlıyor. Şirket, insan hakları ve hukuka aykırı olmayan her türlü bilgiyi ayıklayıp analiz ederek raporlandırıyor. Şirket bu şekilde incelediği verilerle, o konuya yönelik çözüm önerileri sunuyor. Çeşitli alanlarda veri tabanlarına sahip olmayı hedefleyen şirket, karar vericiler ve politika yapıcılara destek olmak istiyor. Şirketin sitesinde, "DataMed, topladığı bilgilerde her zaman etik ve sorumlu davranmayı taahhüt eder" ifadesi yer alıyor. 54 bin lira sermayeli çok ortaklı şirketin ortakları arasında Serpil Erim, Mustafa Çetin Çerezci, Ertek Türkay, Bekir Pehlivan, Işıl Kalay, Mustafa Kavici, Burhan İsen, Sevim Gayenur Büyükberber, Lütfi Morkoş ve Duygu Kaya'nın adı geçiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ