Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar 2014 patlayacak! - İş-Yaşam Haberleri

        Geçen hafta İstanbul’a 3’üncü havalimanının şartnamesi açıklanınca talip şirketler yoğun çalışma sürecine girdi. Ancak dikkatler en çok TAV’ın üzerinde, çünkü 3’üncü havalimanı devreye girince Atatürk Havalimanı kapanacak. Bu kader birliğine bir de TAV’ın yüzde 38’inin Mart 2012’de Fransız Aeroports de Paris’ye satılması eklenince Hamdi Akın’a soracak soru çok oluyor. Yüzde 8 hissesiyle hem TAV’ın halen Yönetim Kurulu Başkanı olan, hem de Akfen Holding olarak yeni yatırımlara hazırlanan Hamdi Akın, soruları şöyle yanıtlıyor:

        İhalede en iştahlı siz mi olacaksınız?

        Katar’dan Makedonya’ya bölgede havalimanı işinde ne varsa baş oyunculardanız. Havaalanı inşaat şirketleri arasında dünyanın 3’üncü büyüğüyüz. Böyle olunca bizim burayla ilgilenmemiz, yüzde 50’nin üzerinde kazanma şansı olan bir şirket olarak adledilmemiz normal. Şartnameye göre hesap kitap yapılınca gerçek niyetliler ortaya çıkacaktır.

        Koç, Sabancı gibi Türkiye’nin devlerinin de talip olması ürkütüyor mu?

        Bir sürü şartname alan olacaktır. Türkiye’nin en büyük yatırım projelerinden biri sonuçta. Ancak biz de konfeksiyon şirketi değiliz, zurnanın son deliği değiliz. Taliplere bakınca bu işten olmayan bir sürü firma görüyorsunuz. İştahla herkes ‘Biz alacağız’ gibi demeçler verince insan biraz üzülüyor. Sonuçta güzel rekabet olacak. Biz de iddialıyız, iyi olan kazansın. Yeni havalimanını alıp önümüzdeki maçlara bakarız.

        Şartnamedeki maddeleri tatmin edici buldunuz mu?

        Onun incelenmesi daha sürer. Şartname ihale sürecinde nasıl değişikliğe uğrar, bilmiyorum. Şimdi bazı itirazlar olacaktır. İhale süreci uzayacaktır. Şimdiden net konuşmak mümkün değil.

        Maliyet çalışması yaptınız mı? Nedir sonuç?

        1 aydır çalışıyor arkadaşlar yeri, zemini. Hâlâ daha net bir şey yok. Hâlâ daha burası nasıl yapılabilir, ne kadar masraf olur, net bir maliyet çıkarabilmiş değiliz. Onlar çıktıktan sonra konuşmak daha anlamlı. Ondan önce herkesin söylediği boş olur.

        İDO’da kur zammı bile yapmadık

        İDO’da yaşanan sıkıntıdan sonra zam yapma konusunda tedirgin misiniz? Biz şu anda hakkımız olan zammı bile yapamıyoruz, o zaman dolar 1.50 idi, şu an 1.80 TL. Biz bunun bedelini çok çok fazlasıyla ödedik. Yakıt bu sürede 2 kere zamlandı, biz zam yapmadık. Kavga dövüş istemiyoruz bu yıl. BursaYalova hattında yakıt fiyatlarında önemli bir oynama olmazsa 2013 yılında zam düşünmüyoruz, yani olsa olsa enflasyon kadar olur.

        BİR GÜN ŞANS BANA DA GÜLER!

        Akfen Holding’in halka arzında tombul parmak vakası, Atatürk Havalimanı’nda yeni havalimanı, İDO’da rakip hat olasılığı... İşte bahtsızlıklar sizi takip ediyor gibi hissediyor musunuz? Daha neler var, 3’üncü havalimanı bir şey değil, Atatürk Havalimanı yapılana kadar başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi. İhaleyi aldık, 1999’da Türkiye’nin en büyük depremi oldu, merkezi Avcılar! Ardından 11 Eylül’de havacılığa saldırı oldu. Kuş gribi, SARS geldi. Tiflis’te havaalanı aldık, Ruslarla Gürcüler 100 yıldır savaşmayan iki ülke savaştı. Tunus’a 1 milyar dolar yatırdık, Arap Baharı başladı. Arap Baharı hangi ülkede başlar diye toto oynasak herhalde Tunus sonuncu olurdu! 1 milyar dolarlık yatırımımızı gözünden vurdu. Libya’da havaalanı yapıyoruz, Kaddafi’yi devirdiler! Ama sonuçta işin inişi de çıkışı da var. Başkalarının da başına geliyordur diye kendimi rahatlatıyorum. İş hayatı böyle, gücün yettiği müddetçe dövüşeceksin savaşacaksın. Şans da şanssızlık da kalıcı değildir sonuçta. O yüzden sorun değil, benim de bir gün şansım güler!

        ENERJİ DENİZİNE GİRDİK, YÜZMEYİ ÖĞRENİYORUZ!

        En çok yatırımı enerjiye yapıyorsunuz, nedir planlarınız?

        Mersin’de 1 milyar dolarlık, bin megavatlık gaz santralı yatırımı yapıyoruz. 2015’te devreye girecek. 200 megavatlık bir HES gücümüz var. Enerji uçsuz bucaksız bir deniz, iyi yüzmeyi bilmeyene girmemesini öneririm. Biz girdik, ama içinde yüzmeyi öğreniyoruz biz de. Enerji sektöründe ya küçük bir kuşsunuz ya da devekuşu.

        Siz devekuşu mu olacaksınız?

        Yok, ben o tür bir yatırımcı değilim. Ben in&out tipi bir yatırımcıyım. Bizim nerede hangi yatırımda olacağımız çok belli olmaz.

        İDO’da ‘Dinamik fiyatın yaralarını sardık’ diyebiliyor musunuz?

        Çok ciddi yara sarma operasyonu yapıp yanlıştan döndük. Şikâyetçi değilim, 1 milyon yolcu kaybettiysek çalışır 5 milyon yolcu geri alırız. I I Yine dinamik fiyat olur mu? Dinamik fiyat aşağı doğru var zaten. O dönemde yazılım hatasından kaynaklı yukarı doğru da çalışmış. Olacak şey değil. Dersimizi çıkardık. Müşteriye daha yakın olmak için her şeyi yapacağız.

        İDO’ya rakip hatta karşı hukuki yola başvurdunuz mu?

        BUDO tek gemiyle başladı, gelir anlamında sorun yaratmıyor. Ama diğer tarafta tamamen bir hukuksuzluk vardı, ihale yok izin yok. Bütün bu haksızlıkların önlenmesi için müracaatlarını yaptık ve hiçbir şekilde izin verilmedi. Orada potansiyel bir tehlike yok.

        2013’te İDO’da halka arz planı vardı, ertelendi mi?

        Şu anda gündemde yok. 1-2 sene geçsin, sonra.

        2014 YILI PATLAYACAK

        2013’te ekonomide ayak frenden çekilecek gibi, siz neler bekliyorsunuz? 2012 serbest piyasanın istediği gibi değil, hükümetin istediği şekilde gitti. Bunu bilerek ve isteyerek dikkatli bir şekilde yaptılar. 2013 biraz daha serbest, ayağı gazdan çekilmiş bir sene olacak. Türkiye de dünya da başka bir sürece girdi. Dünyada da bu yılın sonunda, 2014’ün başında ciddi bir patlama bekliyorum. Hatta belki 3’üncü çeyrekte olabilir bu, ciddi bir talep oluşacak. Türkiye de bu ülkelerin başında gelecek. Bütün yatırımcıların da hazır olması gerekir. Biz hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz. İkinci bir 2003-2008 arası gibi 5 yıllık periyotu başlayabilir.

        Fransızlarla sorunumuz yok

        Fransız basınında ‘TAV’da tuzağa düştük’ yorumları yapıldı, ortağınızla aranızda gerginlik oldu mu? Ama o tazminat mektubu gelmeden çıktı. Atatürk Havalimanı için tazminat mektubu geldi, şimdi sorun yok. Tuzak yorumunu da gazete yapmıştı, Aeroports de Paris’de yönetim değişikliği söz konusuydu, biraz politikti o yazılar yani. Velhasıl, şu an bir sorun yok, onlar da 3’üncü liman için çok istekli. Tazminatın şartları yeni havalimanı bitince ve Atatürk Havalimanı kapanınca belirlenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ