Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler petkim'de imzalar atıldı - İş-Yaşam Haberleri

        SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası için belirlediği 'Value-Site-2023' vizyonunun en önemli adımlarından biri olan Petkim Konteyner Limanı yatırımı için imzalar atıldı. Petkim'in yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık ile Hollandalı APM Terminals arasında Petkim Konteyner Limanı'nın APM tarafından işletilmesi için uzun süreli işletme anlaşması imzalandı.

        YATIRIM BEDELİ NE?

        Altyapı ve inşaat yatırımları Petkim, makine ve ekipman yatırımları ise APM Terminals tarafından yapılacağı projede, Petlim'in yapacağı yatırım bedelinin 300 milyon dolar civarında olacağı öngörülüyor.

        Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Petkim Konteyner Limanı'nın Türkiye limancılık tarihinde çığır açacağını belirterek, ''Bu proje kaybedenin olmadığı bir projedir'' dedi. Petkim Yarımadası için vizyonlarını Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik entegrasyonu olarak tanımladıklarını belirten Aliyev, rafineride alt yapı çalışmalarının neredeyse yüzde 70'ini tamamladıklarını ifade etti.

        Petkim bünyesinde yeni ürün ve kapasite artış yatırımlarının bir yandan devam ettiğini belirten Aliyev, ''Petkim konteyner limanı Türkiye limancılık tarihinde çığır açacak. Bu proje kaybedenin olmadığı bir projedir. APM Terminals'e ve küresel terminal operasyonlarındaki önemli tecrübelerine hoş geldiniz diyor, bu işbirliğinin ülkelerimize hayırlı olmasını diliyorum'' ifadelerini kullandı.

        SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, "Yapacağımız yatırım, Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin de dünyanın sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak. Projemizi tümüyle dış kaynak ile gerçekleştireceğiz, Petkim'in öz kaynak yapısına dayalı bir nakit harcama öngörmüyoruz. Petkim Konteyner Limanı ve bölgede yapılacak diğer liman yatırımları ülke ekonomisine canlılık getirecek. Başlangıçta 1,5 milyon TEU elleçleme kapasitesinin bölgenin ihtiyaçları ile paralel bir şekilde 4 milyon TEU'ya kadar çıkabilecek. Bu ise bölgenin 2025 yılına kadar olan ihtiyacını karşılayacak bir kapasite oluşturacak'' diye konuştu.

        28 YIL İŞLETİLECEK

        Petkim Konteyner Limanı yatırımının ilk fazının 2015 yılında, ikinci fazının ise 2016'da tamamlanması hedefleniyor. Petkim Konteyner Limanı 28 yıl süre ile APM Terminals tarafından işletilecek. 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile Petkim Konteyner Limanı, Türkiye'de 11 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olma özelliği taşıyacak.

        Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtaracak, ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve liman kapasitesi yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlara çözüm sağlayacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ