Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 1 çocuk 3 bin TL, üçüncü çocuk 400 TL! - İş-Yaşam Haberleri

        Rusya, uzun yıllardır devam eden nüfus azalması ve yaşlanması sorununun önüne geçmek için milyarlarca dolarlık teşvikler uyguluyor. Ülkede nüfus sorunu olan bölgelerde ailelere doğum başına 50 bin ruble (3 bin TL) ve üçüncü çocuğu yapanlara da aylık 7 bin ruble (400 TL) teşvik veriliyor. Kremlin, 2013’de bu şekilde 19 milyar dolarlık harcama yapmayı öngörüyor.

        KARA KARA DÜŞÜNÜYORLAR

        Rusya’da nüfusun azalma ve yaşlanma sorunu ülkenin en büyük sorunları arasında. 2000’de 146 milyon olan Rusya Federasyonu nüfusu 2005’de 143 milyona gerilemiş, 2012’de ise bu rakamın aynı düzeyde kaldığı görülmüştü. Rusya nüfusunda 60 yaş üstü nüfusun oranı da, 2000’de 18,5 iken 2012’de 22,7’ye yükseldi.

        Rusya Federal Devlet İstatistik Kurumu (Rosstat) mevcut trende göre 2031’de bu oranın 28,9’a çıkacağını öngörüyor. Bu tablo Rus karar alıcıları kara kara düşündürürken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üçüncü kez göreve gelmesinin ardından en önemli önceliklerinden biri demografi sorunlarına çözüm aramak oldu.

        Son yıllarda alınan tedbirlerle Rusya’da ilk kez geçen yıl, doğanların sayısı ölenlerin sayısını geçti, yani doğal nüfus artışı oldu. 1989’da 2,01 olan ve 10 yıl sonra 1,17 çocuğa kadar gerileyen doğurganlık oranı, 2010 sonunda 1,54’e çıktı. Ancak bu oran Rusya nüfusunun hızla yaşlanmasının önüne geçmek için yeterli değil.

        Üç çocuklu aile Rusya için ölçü olmalı sloganını kullanan Putin’in hedefinde, nüfus sorununa kademeli çözüm getirmek var. Putin, yeni önlemlerle Rusya’nın nüfusunun 143 milyondan 2050’de 154 milyona çıkarılmasını amaçlıyor.

        KAÇ KİŞİ SIRA BEKLİYOR?

        Putin’in çok çocuklu aile modelini yaygınlaştırmak için teşvikleri artıran Kremlin, vatandaşlara doğum başına bir kereye mahsus 50 bin ruble (3 bin TL) para yardımı yapıyor.

        Kısa süre önce yeni bir teşvik paketini uygulamaya koyan Putin yönetimi şimdilerde, üçüncü çocuğunu yapan ailelere, aylık 7 bin ruble (400 TL) nakit para yardımı yapmaya başladı.

        Ayrıca, Moskova dışındaki bazı eyaletlerde üçüncü çocuğu olanlara ev ve arsa alımında kredi faizinde indirim gibi bazı kolaylıklar sağlanıyor.

        Moskova yönetimi bu şekilde 2013’te, çok çocuk yapan ailelere yaklaşık 20 miyar dolar para yardımı yapmayı öngörüyor.

        PUTİN'İN KAÇ ÇOCUĞU VAR?

        Rusya’da doğum oranlarının artırılması için uygulanan teşviklerden en büyük payı ise ülkenin en kalabalık eyaleti ve kenti Moskova alıyor. Şu an, Federasyon genelinde uygulanan teşviklerden faydalanmak isteyen ailelerden gelen bir milyonun üzerindeki başvuru, yetkililerin masasında onay bekliyor. Teşvikler öncelikle, nüfus artış hızının yavaş olduğu ya da ekside olduğu eyaletlerde uygulanıyor.

        Nüfus artışını teşvik eden ve ailelere üç çocuk telkininde bulunan 61 yaşındaki Rus lider Putin’in ise, biri 27 diğeri 28 yaşında iki kızı var.

        KÜRTAJ AZALDI

        Rusya’da nüfus gerilemesinin ardında yatan nedenlerden biri de, yeni neslin çocuk edinme konusundaki isteksizliği. Resmi verilere göre, kürtajın serbest olduğu Rusya’da her 100 doğuma karşılık yaklaşık 70 kürtaj yapılıyor.

        Özellikle Moskova’da sektöre dönüşen kürtaj için kentte bine yakın kliniğin faaliyet gösterdiği bildiriliyor. Buna karşın, 2000’lerin başında yani Putin’in iktidara geldiği dönemde 100 doğuma karşı yaklaşık 170 olan kürtaj oranının 2005’ten sonra 100’ün altına düştüğü, son yıllarda da 70’in altına inme eğilimi gösterdiği gözleniyor. Bu arada, Rus Ortodoks Kilisesi uzun yıllardır yönetimi kürtajın tamamen yasaklanması yönünde baskı uyguluyor.

        YILDA 300 BİN YABANCI TALEBİ

        Kremlin’in son dönemde yabancıların ülkeye göçünü kolaylaştıran düzenlemelere gitmesi ve enerji gelirindeki artışın etkisiyle ülkedeki refahın görece yükselmesi, yabancı göçünü teşvik ediyor. Devlet Başkanı Putin, ülkeye yılda 300 bin yabancının gelmesi halinde işgücü sorununa çözüm getirilebileceği hesabını yapıyor.

        Rus lider, son seçim döneminde kaleme aldığı bir yazısında, İnsan kazanmaya yönelik etkili bir formül geliştirmeyi ve uygulamayı başarabilirsek Rusya’nın nüfusu (2030’a kadar) 154 milyona çıkacaktır ifadelerini kullanmıştı. Rusya’nın bu politikasına uygun olarak, geçen yıl 346 bin 830 kişiye geçici ve uzun süreli oturma izni verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ