Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Düşük aylık isteyen hemen emekli olur! - İş-Yaşam Haberleri

        ALİ TEZEL / HABERTÜRK

        8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl) ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, YAŞ şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaşı bekleme süresi getirildi.

        DERE GEÇERKEN KURAL DEĞİŞMEZ

        “Emeklilikte Yaşı Bekleyenler”in en önemli argümanı; “Biz işe girerken kural belliydi ve bu kurallara göre emekliliği beklerken kural değiştirdiler”dir. Evet gerçekten de doğru, kadınlar 20 yılda, erkekler 25 yılda emekli olmayı beklerken OLMAZ dediler, bir de yaş bekleyeceksiniz. Üstelik emekli aylığı hesaplama kurallarını da değiştirdiler. Olayın yargı yoluyla çözümünü ise zamanın muhalefet partisi MİLLİ SELAMET PARTİSİ’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu sonrasında, Mahkeme; “Emeklilik beklenen haktır, emekli olunca kazanılmış hak olur” deyip TBMM’nin de beklenen haklar konusunda yasal düzenleme yapma hakkı olduğuna karar verdi.

        ÇALIŞTIKÇA EMEKLİ AYLIKLARI DA DÜŞÜYOR

        İşin ilginci çalışanları daha geç emekli etmeye çalışan hükümetler “Yetmez, bir de çalıştıkça emekli aylıklarını da düşüreceğiz” dediler. Bu sebeple 1.1.2000 gününden sonra biraz, 1.10.2008 gününden sonra ise her prim ödenen ay için ilerde alınacak emekli aylıkları 2’şer lira düşüyor.

        “Emeklilikte Yaşı Bekleyenler”in büyük bir derdi daha var. İşe girmek isteseler yaşlısın diyorlar, emekli olalım dediklerinde ise gençsin diyorlar. Bu sebeple iki arada bir derede kalmış gibiler.

        Grubun yoğun eylemlerinden sonra önce Bakan Faruk Çelik, sonra da Başbakan Tayyip Erdoğan’a verilen dosyayla taleplerin ilk meyvesi alındı. Bakan Çelik, daha az emekli aylığına razı olurlarsa erken emekli edebileceklerini teklif etti. Benim tavsiyem gerçek emekli aylıklarıdır ama bu başarılamazsa bu da kabul edilebilecek bir tekliftir. Dünyada da bu uygulamanın örnekleri var. Almanya ve Finlandiya örneği bizim için de uygulanabilir örneklerdir.

        ALMANYA VE FİNLANDİYA ÖRNEKLERİ

        Almanya’da normalde emeklilik yaşı işe giriş ve doğum tarihlerine göre 65 veya 67 yaşıdır. Ancak, 63 yaşına gelmiş olanlar her eksik yaş için yüzde 2’lik daha düşük emekli aylığı bağlama oranı ile 67 yaşını beklemeden emekli olabiliyorlar. Ancak, daha sonra çalışsalar bile emekli aylıkları bir daha artmıyor. Finlandiya’da da benzer uygulama var ama daha güzel, eksik aylık bağlama oranı ile daha erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse bu kere her çalıştıkları yıl aldıkları emekli aylığı yüzde 2 artarak gerçek emekli aylıklarına yükseliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ