Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Erken emeklilik ne kadara mal oluyor? - İş-Yaşam Haberleri

        Hasan BOZKURT / ANKARA

        Prim gün sayısını dolduran ancak ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar' için Çalışma Bakanlığı bünyesinde başlatılan hesaplamalar tamamlandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ‘Bu ülke bu yükü kaldıramaz' dediği erken emeklilik konusunda projeksiyon hazırlandı. Yasalaşması halinde ilk etapta 300 bin kişiye emeklilik yolu açacak düzenleme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sunulacak.

        Çalışmada emeklilik bekleyen ancak yaşa takılan sigortalıların durumu da incelendi; çoklu formüllerle erken emekli olacak kişilere kesinti olarak bağlanacak maaşlar hesaplandı. Buna göre, 300 bin kişinin emekli olmasıyla devletin kasasından 200 milyon lira çıkacak. Uzun vadede ise 5 milyon kişi yaşı beklemeden emekliye ayrılacağı için devlete ek maliyeti aylık 2,5 milyar lira olacak.

        EMEKLİLİĞE 14 AY KALANLAR

        Emeklilik yaşına kalan süreler ay olarak belirlendi. 14 aydan 2 yıla kadar yaşı bekleyenler bir kategoriye daha sonrakiler 3 yıl, 4 yıl ve 5 yıl olarak tespit edildi. Emekli aylığı için 5 yıl bekleyenlerden yüzde 5 kesinti, 4 yıl kalanlardan yüzde 4, 3 yıl önce aylığa bağlanmak isteyenlerden yüzde 3 kesinti formülleri üzerinde duruldu. Yaşı 2 yıl bekleyeceklerden yüzde 2. İki yılın altındakilerden ise yüzde 1 kesintiyle maaş bağlanması öngörüldü. 14 ay ile 24 ay arasındaki dönemler arasındaki adalet de ödenen prim miktarına göre kesinti oranı düşürülerek sağlanacak. Şu anda 10 milyon emekliye her ay 10,5 milyar lira emekli aylığı ödeniyor. Emeklilik için yaş şartını yerine getiremeyenler için rapora konulan başka bir formül de kalan yılların borçlanılarak peşin ödeme yapılması. Almanya ve Finlandiya'da yaşa takılanlara ilişkin düşük maaşla emekli aylığı örnekleri de dosyada yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ