Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Ford 88 yıl sonra kapısına kilit vuruyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Avustralya’da 1925 yılından bu yana araba üretimi yapan Ford fabrikası Ekim 2016’da kapılarını kapatma kararı aldı. Ford fabrikalarının kapanması ile birlikte yaklaşık 1200 işçi işsiz kalacak.

        İLLERE GÖRE AKARYAKIT FİYATLARINI ÖĞRENİN!

        Ford Avustralya CEO’su Bob Graziano tarafından bir basın toplantısı ile duyurulan karar tüm Avustralya’da üzüntü ile karşılandı. Geçtiğimiz 5 yıl içinde 600 milyon dolardan fazla, son bir yıl içinde de 141 milyon dolar kayıpları olduğunu belirten Graziano bu kayıpların Avrupa’nın iki katı Asya’nın ise yaklaşık 6 katı olduğunu söyledi.

        Ford’un bu karar ile Melbourne Broadmedows semtinde bulunan araba fabrikasında çalışan 650, Geelong kentindeki motor fabrikasında çalışan 510 kişi işsiz kalacak. 2002 yılından itibaren araba satışlarında sürekli düşüş yaşayan Ford Avustralya, ülke içinde üretilen tüm aksamları ile Avustralya’ya ait ilk 4X4 olan Territory jeep’i başarılı bir şekilde piyasaya sürmesine rağmen diğer modellerdeki düşüşü engelleyemeyerek ekonomik krize girdi. Son yıllarda aralıklarla işçi çıkarta Ford üretim sayısını da düşürerek haftada 4 gün iş programını uygulamaktaydı.

        İŞTEN ÇIKANLARA MADDİ DESTEK

        Avustralya Başbakanı Julia Gillard konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kararın tüm Avustralyalılar için üzücü olduğunun altını çizerek, Avustralya Federal hükümetinin Geelong ve Broadmeadows toplumuna 39 milyon dolarlık maddi destekte bulunacağını açıkladı. Ford Fabrikasından çıkartılacak işçilerin iş bulmalarına yardımcı olacaklarını da dile getiren Gillard, bu konuda Ford yönetiminden de işçilere destek olmalarını istedi. Avustralya Başbakanı ayrıca Ford fabrikası ile ilgisi olan yan sanayi içinde 12 milyon dolarlık bir yardımda bulunacaklarını dile getirdi. Avustralya Ana Muhalefet lideri Tony Abbott’ta yaptığı açıklamada Ford’un kapanma kararının yıkıcı bir karar olduğunu hatırlatarak ‘‘bu Avustralya sanayisi için kara bir gün, Ford ile alakası olanlar için çok üzücü bir gün’’ dedi.

        "BURAYI EVİ KABUL EDEN ÇOK SAYIDA TÜRKLER VAR"

        Melbourne’a 1968 yılında itibaren Türkiye’den göç eden Türklerin ilk iş kapısı olarak ta bilinen, Broadmeadows’da 1959 ‘da kurulduktan sonra bölge halkının en büyük geçim kapısı Ford fabrikasının kapanacak olması hem bölgede iş yeri sahibi Türkleri hem de Fabrikada işçi olarak çalışan Türkleri yakından ilgilendiriyor. Victoria Parlemetosu’nda bölgeyi temsil eden İşçi Partisi milletvekili Frank McGuire, bölgeye yapılacak yardımlarla meslek okullarının desteklenmesi gerektiğini ve yeni iş sahalarının açılması gerektiğine işaret etti. Kendi bölgesinde bulunan Türklerinde kapanmadan en fazla etkilenecekler arasında olduğunu hatırlatan McGuire, ‘‘Avustralya’daki en büyük Türk nüfusu Broadmesdows’da yaşıyor, burada Türkiye’den gelip buraya evi kabul eden bir çok insan var’’ dedi.

        KAPANMADAN TÜRKLERDE ETKİLENECEK

        Broadmeadows Ford fabrikasının karşısında ve çevresinde bulunan çok sayıda Türk kökenli esnaf karardan üzüntü duyduklarını ifade etti. Fabrikanın karşısında gıda dükkanı bulunan Mahmut Aydın, Ford fabrikasının kapanmasının sadece bölgeyi değil tüm Avustralya’yı etkileyeceğini hatırlatarak fabrikanın kapanmasının en büyük etkisinin bölge insanı üzerine olacağını söyledi. Aydın ‘‘ Bu fabrikanın kapaması özellikle biz Türkleri çok kötü etkileyecek, işsizlik oranı artacak, buna yetkilerin bir an önce çözüm bulması gerekir bu fabrikanın buradan bence kalmaması lazım’’ dedi. Ford fabrikasının kapanması ile birlikte bölgedeki yan sanayi ve onlarla ticaret yapan her kesimin etkileneceğini dile getiren Türk esnaf Suat Gürleyen, ‘‘Burada bir sürü Türk var çok kişi ekmek yiyor buradan o yüzden buranın kapaması demek bir sürü iş yerinin de kapanması demek o açıdan ben ileriye dönük hiç iyi bir şey görmüyorum burada zaten ekonomik bir kriz var bununla boğuşurken birde böyle bir sıkıntı çıkarsa biz Türkler için, büyük bir sıkıntıya gireceğimizden hiç kuşkumuz yok’’ dedi.

        FORD ÇALIŞANLARI ÜZGÜN

        Bu işçilerden biride 33 yıldır Ford fabrikasında çalışan Mustafa Köse, kapanma haberinin kendilerine sabah saatlerinde ulaştığını, işçilerin beklenmedik karar karşısında çok şaşırdıklarını bazı işçilerin ağlayarak fabrikadan ayrıldıklarını söyledi. Mustafa Köse, ‘’33 yıldır Ford’da çalışıyorum kötü haberin şey tarafı uzun zamandan beri çalışan insanlar benim gibi işsiz kalacaklar, çevreyi ve bölgeyi çok etkileyeceğini düşünüyorum herkes bu haberi alınca sabah herkesin morali bozuldu elinde herkesin işi vardı çalışıyordu ekonomik yönden kötüye gittiğini biliyorduk ama bu kadar kötü olduğunu bilmiyorduk’’ dedi. Avustralya’nın en eski ve güçlü fabrikalarından biri olan Ford fabrikasının kapanma kararı alması, Avustralya’daki ekonominin gidişatının daha güçlü bir şekilde tartışılacağı sinyalini verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ