Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Anne adaylarına sevindirici haber! - İş-Yaşam Haberleri

        Meclis'e getirilecek olan torba tasarıda 500 bin anneye erken emeklilik yolu açılıyor. Üç ayrı bakanlığın uzun süredir üzerinde çalıştığı, kadın, aile ve istihdam politikalarında köklü değişiklikler getiren çalışmada sona gelindi. Bugün Gazetesi'nin haberine göre; alternatifli olarak hazırlanan taslakta doğum izinlerinden kreş yardımlarına, evlilik yardımındandoğum borçlanmasına kadar pek çok müjde yer alıyor. Paket, Sayın Başbakan'ın onayından sonra torba kanun tasarısı olarak Meclis gündemine gelecek. İştre torbadan çıkacaklar:

        DOĞUM BORÇLANMASINDA KAPSAM DEĞİŞİYOR

        Mevcut durumda sadece SSK'lı annelere tanınan doğum borçlanması, tarım SSK, Bağ-Kur veisteğe bağlı sigortalılara da tanınacak. İki doğumla sınırlı olan uygulamada borçlanılacak doğumsayısı üçe çıkarılırken sigorta başlangıcından önceki doğumların borçlandırılması da gündemde. Eğer bu şekilde yasalaşırsa yaklaşık 500 bin anneye erken emekliliğin yolu açılmış olacak.

        DOĞUM İZNİNDE ARTIŞ

        Şu an 16 hafta olan ücretli doğum iznine bir hafta ilave edilecek ve takip eden üç ayda da yarızamanlı çalışma hakkı tanınacak. İşveren bu sürede yarım ücret öderken diğer yarısını devlet karşılayacak. Bu üç ayın altı ay veya bir yıl olması da seçenekler arasında.

        ÜÇÜNCÜ ÇOCUĞA 5000 LİRA ÖDEME

        İkinci çocuk için 1000 lira, üçüncü çocuk için 5000 lira yardım yapılması planlanıyor. Bununmaliyeti yıllık 1,5 milyar lira olarak hesaplanıyor. Yardımlar geriye dönük değil, bundan sonraki doğumlar için verilecek.

        ESNEK ÇALIŞMA

        Çocuğun doğumundan ilkokula başlama zamanına kadar ebeveyne esnek çalışma imkanı verilecek. Böylece anne baba, ilk 5-6 yılda çocuklarına daha fazla zaman ayırabilecek. İşveren, bu konuda yaşadığı eleman sıkıntısını istihdam bürolarından geçici personel teminiyle çözecek.

        KREŞLERE İLAVE TEŞVİK

        Kreşlere ilave teşvikler verilecek ve işyerlerinde kreş açılması özendirilecek.

        TÜP BEBEKTE DESTEK

        Şu an iki denemeyle sınırlı olan ve çiftlerden %25-30 oranında katılım payı alınan tüp bebekuygulamasında kapsam genişliyor. Deneme sayısı üçe çıkarılırken çiftlerden alınacak katılımpayı %15'e çekiliyor.

        NORMAL DOĞUMA TEŞVİK

        Sezaryen yerine normal doğum teşvik edilecek. Normal doğumda SGK desteği artırılacak.

        DOĞUM SONRASI İŞE DÖNÜŞ GARANTİSİ

        Doğum sebebiyle ücretli-ücretsiz izne ayrılan annenin tekrar işe alınmasına dair İş Kanunu'ndadüzenleme yapılacak. Ayrıca devlet memuru annelerin aylıksız doğum izni süresince kademe-derece ilerlemesi yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ