Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler 'Takas'a gidiyoruz! - İş-Yaşam Haberleri

        Mevcut banka sistemine alternatif olarak geliştirilen ve dünyada birçok dev şirket tarafından kullanılan barter sistemi, Türkiye'de de büyük bir hızla yayılıyor.

        1995 yılında kurulan Türk Barter şirketi 2013 yılı itibariyle 7 bin üyeyi aştı. Bilinen bankacılık sistemine göre çok daha karlı ve güvenilir olan barter sistemini, Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmed Sırrı Şimşek anlattı.

        "PARAYA DAYANMAYAN BANKACILIK FAALİYETLERİ"

        Barter sistemini paraya dayanmayan bankacılık faaliyetleri olarak tanımlayan Sırrı Şimşek, sistemin tüm dünyada büyük bir hızla geliştiğini söyledi. Barter'iın bilinen pek çok ekonomik faaliyetin alternatifi olduğuna değinen Şimşek, "Barter alternatif bir ticaret sistemi, alternatif bir finans sitemi aynı zamanda alternatif bir ödeme sistemi olarak dünyada uygulanıyor. Biz barter sistemini Türk ekonomisine kazandırmak için 1995 yılından bu yana faaliyetlerimizi yürütüyoruz" diye konuştu.

        "BARTER, MODERN TAKAS SİSTEMİDİR"

        Barter'ın eski çağlarda kullanılan takas sistemine benzediğini ifade eden Şimşek, barter'ın kelime anlamını 'çok taksalı organizasyon' olarak açıkladı. Tarihte takas siteminin yerini paraya bıraktığını söyleyen Sırrı Şimşek, günümüzde ülkelerin ekonomilerini faiz üzerine kurduğunu ve faizden daha çok kazanç elde eden ülkelerin küçük ülkeleri sömürdüğünü belirtti. Bu durumun ülkeleri, yeni bir ekonomik sistem arayışı içine soktuğunu söyleyen Şimşek, "Bu sömürüden kurtulabilmenin tek yolu faiz sisteminin dışında alternatif ekonomik sistemler bulabilmektir. Barter bu anlamda teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya ekonomisin son döneminde yakaladığı en büyük fırsattır" diye konuştu. Dünyada Barter Birliği'nin olduğunu ve Türk Barter'ın 1995 yılından bu yana bu birliğe üye olduğunu belirten Şimşek, kendisinin de 9 yıldır Dünya Barter Vakfı'nın başkanlığını yürüttüğünü söyledi.

        "ŞİRKETLERİN KREDİ KART ORGANİZASYONU"

        Günümüzde paranın bir değerin ifadesi olduğunu belirten Sırrı Şimşek, insanların kullandığı kredi kartlarının açılan krediler sayesinde bir anlam ifade ettiğini söyledi. Bu bağlamda, barter sistemini, şirketlerin kredi kartı organizasyonuna benzeten Şimşek, "Banka çekleriyle Türk Barter Sistemini kıyas ettiğimizde, barter çeklerinin banka çeklerinden daha sağlam olduğunu görüyoruz. Bu anlamda bankacılık sisteminin yapması gereken her şeyi biz zaten yapıyoruz. Hatta bir çek sayfasının üzerinde yazılan rakamın tüm garantisini Türk Barter üye olan şirketlere veriyor ve bu alanda mağduriyetler sona eriyor" ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ