Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Koç'a baskın! - İş-Yaşam Haberleri

        Bülent CEYHAN / HABERTÜRK

        Koç Grubu'na ait Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından TÜPRAŞ ile Aygaz’a mahkeme kararıyla Maliye Bakanlığı baskın yaptı. Operasyona Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu ekiplerinin yanı sıra 20 polis ve akaryakıt uzmanı katıldı.

        İncelemeler kapsamında bazı evraklar ve malzemelere el konulduğu öğrenildi. Arama sırasında, akaryakıt sayımının incelendiği ve kaçak akaryakıt bulunup bulunmadığının araştırıldığı bildirildi. Dün, İSO'nun 500 büyük şirket sıralamasında 2012'nin zirvesinde yer alan Koç Grubu'na ait TÜPRAŞ'ın, 40.1 milyar liralık üretimden satışla birinci olduğu açıklanmıştı. Maliye Bakanlığı'nın başlattığı inceleme kapsamında İzmit'te bulunan TÜPRAŞ'a 10 kontrolör, 20 polis ve akaryakıt uzmanı eşliğinde dün saat 08.00 sularında baskın düzenlendi.

        İTHAL AKARYAKIT TUTANAĞA İŞLENDİ

        Denetim ekiplerinin aramaları kapsamında gelir gider defterleri ve faturalar incelemeye alındı. Ayrıca numunelere el konuldu. Antrepo ve depolarda sayım yapılırken, dönem başı ve dönem içi alışlar, dönem sonu stok ve yıl içi satışların da tespitine çalışıldı.

        TÜPRAŞ'ın üretim ve stok rakamları ile akaryakıt dağıtım şirketlerinin TÜPRAŞ'tan aldıkları akaryakıt miktarı ve ithal ettikleri akaryakıtlar da tutanaklara işlendi. Numunelerin TÜBİTAK'a gönderileceği ve marker incelemesine tabi tutulacağı öğrenildi. İnceleme sonucunda akaryakıta katılması gerekli olan markerin eksik olup olmadığı tespit edilecek.

        MALİYE: MAHKEME KARARINA DAYANIYOR

        Maliye Bakanlığı tarafından TÜPRAŞ'ta dün gün boyunca yapılan incelemenin dayanağı konusuna açıklık getirildi. Vergi Usul Kanunu'nun vergi mahremiyetini düzenleyen maddesi hükümlerine göre detaylı bilgi verilmesinin mümkün olmadığı bildirilen açıklamada, incelemenin Vergi Denetim Kurulu tarafından mahkeme kararına dayanarak yapıldığı belirtildi.

        Açıklamada, "Vergi Denetim Kurulu 2013 Genel Çalışma Planı"nda, 2013 yılı içerisinde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin genel stratejiler belirlenmiş olup birçok sektörde vergi incelemeleri de başlatılmış bulunmaktadır" denildi. Rahmi Koç: Tüpraş ile ilgili konuşmak istemiyorum Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, dün 1932 yapımı Hiawatha teknesinin Koç Müzesi’ne teslim töreninde TÜPRAŞ’a incelemeyle ilgili soru üzerine bu konuda konuşmak istemediğini söyledi.

        Öte yandan Tüpraş’tan dün Kamu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada “Şirketimiz nezdinde akaryakıt hammadde, mamul, yarı mamul, marker ve vergi incelemesine başlanmıştır” denildi. Ancak Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut The Wall Street Journal Türkiye’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bu EPDK yetkililerinin yaptığı fiziki envanter denetimidir. Her zamanki gibi yapılıyor. Her zaman bu denetimler bir grup halinde yapılır.”

        BAKAN YILDIZ'DAN AÇIKLAMA

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Koç Holding bünyesindeki TÜPRAŞ'a yapılan denetimin her zaman denetlemeden biri olduğunu belirterek, "Bu yüzden buna özel bir anlam kazandırmaya çalışmanın doğru olmadığı kanaatindeyim" dedi.

        Yıldız, ulusal marker uygulamasını Tüpraş ve bütün ithal mallara yaymak istediklerini, akaryakıt sektörü denetimlerindeyse kaygıya yol açacak herhangi bir durum olmadığını belirtti. Yıldız, sektörde kurumlar vergisiyle ilgili hala gelinmesi gereken bir seviye olduğunu ifade etti.

        HİSSELERDE DEPREM

        Dün TÜPRAŞ, Aygaz ve OPET'lere yapılan baskınların ardından Koç Grubu hisse senetlerindeki deprem bugün de devam ediyor.

        Seans açılışıyla birlikte Aygaz, Ford Otosan, Tüpraş, Koç HOlding, Tofaş Oto Fabrika, Otokar gibi Koç Grubu hisse senetlerinde yaşanan düşüşler hızlandı. En çok düşen Koç Grubu hissesi ise yüzde 1.77 ile Ford Otosan. Ford Otosan'ı yüzde 1.75 değer kaybıyla Aygaz izliyor. Tüpraş hisselerinde ise kayıplar zaman zaman yüzde 2'yi aşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ