Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sona gelindi! - İş-Yaşam Haberleri

        Erdoğan'ın başkanlığındaki komitede Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da yer alacak.

        Toplantıda, uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi ile Deniz Kuvvetleri'nin en büyük gemisi olacak Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) konusunda kararlar alınması bekleniyor. Uzun menzilli füze ihalesinde ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyor.

        FÜZELERİN ÖZELLİKLERİ

        Patriot sistemi füze fırlatıcılarına 16 füze birden yerleştirilebilme ve yüksek düzeyde isabet gücüne sahip bulunuyor. Patriot füzelerinin hava savunma radarları, düşman füzelerinin yerini 100 kilometre uzaklıktayken saptıyor ve kilitlendikten sonra da 15-20 saniye içinde hedefi yok ediyor. Patriotlar 70 kilometre menzile sahip bulunuyor. Sistem, kitle imha silahları bulunan taktik balistik füzelere karşı da etkin savunma sağlıyor.

        Rusların ürettiği S-400 füzelerinin menzili ise 400 kilometre. S-400 sistemi 12 hedefe aynı anda füze atabiliyor ve saniyede 2 bin 800 metre hızla hareket eden hedefleri vurabiliyor.

        Çin'in dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 füze sistemi ise ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Füze, 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip.

        İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi, bir lançerde 8 füze taşıyabiliyor. Hedef belirlendikten sonra 10 saniye içinde tüm füzeler ateşlenebiliyor.

        Havuzlu Çıkarma Gemisi, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari 1 tabur büyüklüğündeki kuvveti, ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek. Proje kapsamında 1 adet LPD, 27 adet Amfibi Zırhlı Hücum Aracı (AAV), 4 adet Çıkarma Aracı (LCM), 2 adet Personel Çıkarma Aracı (LCVP), 1 adet RHIB Bot tedarik edilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ