Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tazminat hesabı değişiyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kurulacak fon ile çalışanların kıdem tazminatlarının devlet güvencesine alınacağını söyledi.

        Zaman'ın haberine göre; Kıdem Tazminatı Fonu, ilk kez çalışmaya başlayanları kapsayacak. Mevcut çalışanların hakları korunacak. Bu kişiler isterse mevcut sistemde devam edebilecek, ancak isteğe bağlı olarak yeni fona da geçebilecekler. Hak kayıplarını önlemek için yıllık sistemden aylık sisteme geçilecek, tazminat ay üzerinden hesaplanacak. Böylece işverenlerin yıl dolmadan işçiyi çıkararak tazminattan kurtulma girişimi önlenecek. İşçi, fondan tazminatını 15 yıl dolmadan çekemeyecek.

        Kıdem Fonu’nda herkesin bireysel hesabı olacak. İşveren, kıdem tazminatına denk gelen rakamı her ay çalışanın bireysel fon hesabına yatıracak. Kıdem Tazminatı Fonu kurulurken İşsizlik Fonu’na dokunulmayacak. Kıdem Tazminatı Fonu’nun yeni işe girecekler için geçerli olacağını anlatan Bakan Çelik, sistemin yeni işe başlayanlar için geçerli olacağını mevcut çalışanların ise hiçbir şekilde geçmiş ve geleceğe dönük hak kaybı olmayacağını söyledi. İsteyen işçinin fon sistemine geçebileceğini söyleyen Çelik, “Örneğin 10 yıllık işçi, fon sistemine geçmek isterse patron 10 yıllık tazminatını fona yatıracak. İşveren yatırmak zorunda olacak. Belki de fon hesabına geçince çalışan diyecek ki 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık çalışmamı fona yatırtayım, güvence altına girsin. Güvence sorunu var çünkü. Böylece iflas ve benzeri durumlar olsa da işçinin kıdemi güvence altına girmiş olacak.” diye konuştu.

        İşçinin Kıdem Tazminatı Fonu’ndaki parasını çekebilmesinin belli şartlara bağlı olacağını söyleyen Bakan Çelik, “Ben fondan 15 yıldan önce para çekilmemesinden yanayım. 15 yıl nemalanacak. Eline geçen para, bugünkü tazminattan eline geçenin hemen hemen aynısı olacak. Bir hak kaybı olmayacak. Ne kadar bekletilirse o kadar iyi.” ifadelerini kullandı.

        Kıdem Tazminatı Fonu’nun İşsizlik Fonu ile ilişkilendirileceği ve buradaki bir iki puanlık primin Kıdem Fonu’na kaydırılacağı yönündeki tartışmaları değerlendiren Bakan Çelik, “İşsizlik Fonu’na dokunmuyoruz. İşveren toplu ödediği kıdemi aylık ödeyecek. Böylece kıdem yükü birikmeyecek, 15 yıl sonra karşımıza çıkıp ben tazminatımı ödeyemiyorum demeyecek.” şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ