Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Dev anlaşma internete sızdı! - İş-Yaşam Haberleri

        Uluslararası boyutta gizli belgeleri kamuoyuna sızdırmasıyla tanınan WikiLeaks sitesi, hayata geçirilmesi planlanan dev bir ticaret anlaşmasını sızdırdı.

        Site, ABD öncülüğünde görüşülen ve Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan 12 ülkeyi kapsayan "Trans-Pasifik Ortaklık"ın (TTP) taslağını ele geçirdi. Anlaşma, hayata geçmesi halinde dünya GSYH'sinin yüzde 40'ını oluşturan bir blok ortaya çıkaracak. Kamuoyundan gizlenen taslakları ortaya çıkaran WikiLeaks'e göre, taslağın detayları ABD hükümeti tarafından Chevron, Halliburton, Monsanto ve Wal-Mart gibi dev şirketlerin temsilcileriyle paylaşıldı.

        GENİŞ KAPSAMLI OLACAK

        WikiLeaks'in açıklamasına göre anlaşma ilaç sanayi, yayıncılık, internet hizmetleri, biyolojik patentler ve kişisel özgürlükler gibi çok geniş alanlarda etkili olacak.

        ÇİN YALNIZ KALACAK

        Cnbce'nin haberine göre; WikiLeaks, ABD'nin AB ile de bir ticaret anlaşması yürüttüğünü hatırlatarak, iki büyük anlaşmanın gerçekleşmesi halinde dünya GSYH'sinin yüzde 60'ını kapsayacağını belirtti. WikiLeaks, her iki anlaşmanın da Çin'i kapsamadığının altını çizdi.

        ASSANGE: BİREYSEL HAKLARI ÇİĞNEYECEK

        WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, TTP anlaşması "Bireysel hakları ve ifade özgürlüğünü çiğneyeceğini" söyledi.

        İNTERNETİ KISITLAYACAK

        Özellikle fikri mülkiyet hakları konusunda ciddi kısıtlamalar getirmesi beklenen anlaşma, internet özgürlüğü yandaşları tarafından küresel internete en büyük tehdit olarak nitelendirildi.

        ABD ÇIKARLARINI GÖZETİYOR

        Fikri mülkiyet kanunları uzmanı olan Mathhew Rimmer, anlaşmayla ilgili olarak, "ABD'nin ticari hedeflerini ve büyük şirketlerin çıkarlarını gözetiyor. Tüketicilerin hak ve çıkarlarına ise önem verilmemiş" yorumunu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ