Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler JSF/F-35'in ilk orta gövdesi teslim edildi - İş-Yaşam Haberleri

        JSF/F-35 müşterek taarruz uçağı projesi kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen ilk orta gövde bölümü törenle teslim edildi.

        'SKORSKY HELİKOPTERLERİ DE TÜRKİYEDE ÜRETECEĞİZ'

        TUSAŞ'ın Kazan'daki tesislerinde gerçekleştirilen törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, TUSAŞ'ın ürettiği orta gövdenin Türkiye'nin daha fazla ve yüksek kapasiteli işler yapabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin savunma sanayi alanında geldiği noktaya dikkati çeken Yardımcı, işbirliği içinde olunan ülkelere daha fazla birlikte iş yapma çağrısında bulundu. Yardımcı, "İleriki günlerde, inşallah, Skorsky helikopterlerini Türkiye'de üreteceğiz. Buna kalben inanıyorum" dedi.

        '2023'TE TÜRKİYE EN BÜYÜK 10 EKONOMİDEN BİRİ'

        ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de savunma sanayisinde güçlü işbirliğinin ortak güvenlik için kilit rol oynadığını ifade etti. Savunma sanayisindeki rekabetçi piyasada, Türk firmalarının büyük yer tuttuğuna dikkati çeken Ricciardone, "Türkiye'nin 2023'e kadar dünyanın en büyük 10 ekonomiden biri olması hedefine büyük destek veriyoruz. Bugünkü etkinlik, Türk ve ABD sanayilerinin birlikte çalışmasına müthiş bir örnektir" diye konuştu. Ricciardone, savunma sanayisinin Türkiye-ABD ilişkilerinde temel bir alan olacağından şüphe duymadığını söyledi. Türkiye'nin, NATO'nun balistik füze sistemlerinin yanı sıra diğer tüm ana operasyonlarına büyük katkı sağladığını dile getiren Ricciardone, Türkiye ile ortaklıklarından gurur duyduklarını kaydetti.

        'SADECE TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL'

        TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, uçağın programa iştirak eden ülkelerin önemli sanayi kuruluşlarında üretildiğini ifade ederek, "Şirketimizin sorumluluğunu üstlendiği parça orta gövdedir. Devletin programdan beklediği finansal dönüşümün bu ürünün ihracatıyla gerçekleşecektir" ifadesini kullandı. Söz konusu üretimin "uzun soluklu çabalarının sonucunda elde ettikleri önemli bir kilometre taşı" olduğuna işaret eden Kaya, üretimin sadece Türkiye için değil, programa iştirak eden diğer ülkeler açısından da önemini belirtti.

        5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI

        TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da F-35'in dünyanın en yüksek teknolojili 5. nesil savaş uçağı olduğunu söyledi. Üretim için gerekli yatırımların ciddi boyutlara ulaştığına dikkati çeken Dörtkaşlı, bu yatırımları almanın şirket için kolay olmadığını kaydetti. "Seri üretim fazına geçildiğinde ise nihai montaj hatlarında her 10 günde bir orta gövde sevk edilmesi planlanmaktadır" diyen Dörtkaşlı, 2014'te teslim edecekleri orta gövdelerin üretiminin sürdüğünü bildirdi. Konuşmaların ardından katılımcılar, günün anısına hazırlanan teslim sertifikasına imza atarak tesisleri gezdi.

        UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

        JSF/F-35 müşterek taarruz uçağı, tek pilot ve tek motorlu, 5. nesil, hava-yer taarruz, keşif, taktik, savunma gibi çok maksatlı görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen bir avcı savaş uçağı olarak tanımlanıyor. Uçak, konvansiyonel (yatay) iniş-kalkış, kısa kalkış ve dikine iniş yapabilen ve uçak gemisine inebilen olmak üzere üç türde üretiliyor. Programda Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka katılımcı ülke olarak yer alıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ