Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Ortaklık isteyen ABD'lileri 7 kere reddetti! Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi - İş-Yaşam Haberleri

        MELTEM ERSOY / HT GAZETE

        “Boya işine girmek isteyen yabancı bizim kapıdan geçer” diyen Polisan Holding CEO’su Mizrahi, 15.2 milyar $’lık ABD’li PPG’yi 7 kez reddettiklerini anlatıyor. Mizrahi, “Kârımızı paylaşmak için hisse satmayız” şeklinde konuşuyor.

        Polisan denince akla boya sektörü geliyor. Ancak son dönemde Polisan Holding tarım, limancılık, gayrimenkul gibi alanlara yatırımlarla faaliyetlerini genişletiyor. Polisan, 2007-2013 arasında yüzde 100 büyüdü. Hal böyle olunca da ortaklık için kapısını çalan çok olmuş, ama hep ret cevabı verilmiş. Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi ile yakın dönem planlarını konuştuk:

        PPG Industries ile ortaklık masasına oturdunuz, neden olmadı?

        Sektörde yabancı ortağı olmayan DYO ve biz varız. Türkiye’de boya işi yapmak isteyen mecbur bizim kapıdan geçer. PPG ile de 1990’larda bir ortaklık yaptık. Sonra ayrıldık. Ama son 15 senedir her 2 senede bir gelip Türkiye’de ortaklık yapmak istiyoruz derler. Ancak gerek o günkü ekonomik koşullar gerekse uyuşamama nedeniyle olmadı. Biz PPG ile son 15 yılda 7 kez bir araya gelmişizdir. Artık rutine dönüşmüş bir durum bu. Gidiyorlar geliyorlar, Polisan da her yıl büyüyor, fiyat artıyor.

        Ortaklığa siz mi yanaşmıyorsunuz?

        Biz hisse satmak istemiyoruz, beraber işi büyütebileceğimiz plan varsa ilgileniyoruz. Şirketin yüzde 10’unu 20’sini satınca gelecek para önemli değil. Biz kârımızı paylaşmak için hisse vermeyiz. Bizi büyüteceğine ikna olmuyoruz.

        Defalarca buluşmuşsunuz, ABD’liler öğrenmedi mi neye evet neye hayır diyeceğinizi?

        Yabancıların yaklaşımı, ürkekliği, kendi stratejileri çok kolay anlaşılır değil. Biz satmıyoruz, işi büyütmek adına hisse satma ihtiyacı doğarsa ona sıcak bakarız. Tabii maddi boyutu da bunun bir unsuru. Bizim bazı ihtiyaçlarımızı karşılıyor diye hisselerimizi de bedava vermeyeceğiz herhalde. Her açıdan tatmin olursa evlilik yapılır.

        ‘KOMŞU’DAKİ SATIN ALMA 1’E 10 VERECEK’

        Eylülde Yunanistan’da kimya fabrikası aldınız, yeni yurtdışı alımları olacak mı?

        Yunanistan’daki satın alma bizim için çok büyük bir fırsattı. İspanyol bir firma finansal zorluklarından ötürü Avrupa’daki bazı ülkelerden çıkma kararı aldı, bunlardan biri de Yunanistan. Biz oradaki fabrikayı 10 milyon Euro’ya aldık. O fabrikayı sıfırdan kurmaya kalksanız 50-60 milyon Euro gider rahat. Bizim için tam bir fırsat oldu. Ciroya katkısı 100 milyon Euro olacak. Üretime başladı başlayacak. Bizim şu an 600 milyon TL olan ciromuz bu fabrikanın da katkısıyla 1 milyar TL’ye kadar yükselecek. Yine buna benzer fırsat dediğimiz alım olanağı çıkarsa düşünürüz tabii ki. Bunu sadece kimyada düşünmeyin, tarım, liman gibi başka faaliyet gösterdiğimiz alanlarda da bu tür fırsatlara hep bakıyoruz.

        ‘30 BELEDİYEYLE YÖREYE ÖZEL BOYA ÜRETTİK’

        Kentlerdeki yapıların rengini güzelleştirmek için çalışma yapıyor musunuz?

        Biz Mardin’deki taş binalardan etkilenip aradaki beton binalar için özel bir taş rengi boya ürettik. Belediye ve Valilik ile görüştük. Boya maliyetini biz karşıladık, işçiliği belediye. Çok da güzel oldu sonuçlar. Bu uygulama yurtdışının da ilgisini çekti. Mardin için neler yapabiliriz diye yurtdışından da başvurular olmuş bu uygulamadan sonra. Bunu diğer yörelere de yaydık, diyoruz ki yörelere ‘Biz sizin dokunuza uygun özel renk yapalım.’ 30 belediye ile bu işi yaptık.

        ‘ŞİRKETİ KUYRUK DİKKEN SATMAK DAHA MANTIKLI’

        PPG dışında talip oldu mu?

        Bir sürü firmayla görüştük. Türkiye’de boyacı olmak isteyen kapımızı çalıp hal hatır sorar.

        Finansal zorluğa düşenler de tercih edebiliyor?

        Zaten o haldeyseniz çok memnun olmadana satarsınız, kuyruğunuz dikken satarsanız anlamı var. Bizim firmanın birtakım arazileri, binaları var. Kâğıthane’deki projemizden bize 100 milyon TL geldi. Pendik’te 150-200 milyon dolarlık arazi var. Bunlar iş dışı kıymetler. Bir nakit ihtiyacımız olsa çok kolay bunları faal hale getiririz. Bu şartlar altında biz kârımızı paylaşmak için ortak almayız. Bizi mesela yurtdışında bir yerlere taşıyacak ortaklığa sıcak bakabiliriz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ