Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam asgari ücret 2014'te kaç lira olacak, asgari ücret ne kadar oldu - İş-Yaşam Haberleri

        Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 2014 yılına ait asgari ücreti açıkladı. Asgari ücrete ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için de yüzde 6 zam yapıldı. Buna göre asgari ücret net olarak ilk 6 ay için 846, ikinci 6 ay için de 891 TL oldu. Uygulamada 16 yaş sınırı da kaldırıldı.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asgari ücreti bir geçim ücreti değil, koruma ücreti olarak esas aldığınızda ve yüzde 11'lik artışı ekonomik verileri dikkate aldığınızda bunu olumlu bir gelişme olarak ele almak lazım" dedi.

        Asgari ücretin 11 Avrupa ülkesini bırakacak bir düzeye ulaştığını belirten Çelik, "Asgari ücret, sosyal koruma ücretidir. Bunun altında bir ücretin çalışana teklif edilmemesi anlamını taşıyan bir ücrettir. Enflasyon önümüzdeki yıl 5.3 iken, asgari ücretin yüzde 11'ler düzeyinde artırılması hükümetin bu konuya bakışını özetlemektedir. Kesimlerin bundan memnun olmamalarını saygıyla karşılıyoruz. Şartlarımızı işverenlerle birlikte daha da zorladık" diye konuştu.

        TEK ÜCRET DÖNEMİ

        Aldıkları bazı tavsiye kararlarını da açıklayan Çelik, işçiye iki müjde verdi: "Asgari ücrette 16 yaş sınırı kalktı ve tek ücret uygulamasına geçildi. Asgari geçim indirimi konusunda 3 çocuğu olanlardan vergi alınmayacak."

        ŞU AN ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

        Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 1.021 lira 50 kuruş, net 803 lira 68 kuruş olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için brüt 877 lira 50 kuruş net 700 lira 73 kuruş olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 1.021 lira 50 kuruş, net 868 lira 27 kuruş düzeyinde bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ