Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Yerli ve yabancı şirketler özelleşecek 4 santral için şartname aldı, öib - İş-Yaşam Haberleri

        Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) 4 santrali için yerli ve yabancı şirketler şartname aldı.

        SÜRE UZATIMI TALEBİ DE VAR

        ÖİB'nin Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait Kemerköy-Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santral ihaleleri için aralarında Sabancı Holding , Aksa Enerji , Fransız GDF-Suez , IC İçtaş ve Limak'ın da yer aldığı bazı şirketler şartname alırken, bazı yatırımcılar süre uzatımı talebinde bulundular.

        ÖİB, Kemerköy ve Yeniköy Santralleri'nin bir grup olarak özelleştirilmesi ihalesi için son teklif verme tarihinin 24 Ocak, Çatalağzı Termik Santrali'nin 5 Şubat ve Yatağan Santrali'nin 10 Şubat olacağını açıklamıştı. Reuters'a bilgi veren kaynaklar, şirketlerin ihale sürecine katılmak için hazırlıklarını yaptığını ancak bazı yatırımcıların daha detaylı çalışma için süre talep ettiğini ve bu talebin ÖİB tarafından gelecek hafta değerlendirilebileceğini kaydetti.

        ERLEME SONRASI NE OLUR?

        Bazı şirketlerin 4 santral için de şartname aldığını belirten bir yatırımcı, 17 Aralık 2013'te başlayan operasyonun ardından hem siyasi gündemin hem döviz kurunun yatırımcıların sağlıklı değerlendirme yapmasını engellediğini belirterek, "Bir süre erteleme olursa daha fazla yatırımcının ihaleye gireceğini düşünüyorum" dedi.

        ÖİB, yatırımcılardan gelen erteleme taleplerine çoğunlukla olumlu yanıt veriyor. Konu hakkında bilgi sahibi bir özel sektör kaynağı, "Şartname alan firmalar arasında, son dönemde enerji projelerinde gördüğümüz hemen hemen bütün şirketler var. Zaten enerji işinde olan şirketlerin ihalelere çalışmaması söz konusu olmaz" dedi.

        KİMLER İLGİLENİYOR?

        Enerji sektöründe henüz yer almayan şirketlerin de ihalelerle ilgilendiğini kaydeden kaynak, bu ilgiye sadece düşük tutulan şartname fiyatlarının değil aynı zamanda özkaynak imkanının da katkı sağladığını belirterek, "Elinde nakit olan, farklı sektörlere yatırım yapma arayışında olan şirketler, biraz özkaynak biraz finansmanla yükselen sektör olarak görülen enerjide yatırım arayışına girdiler" diye konuştu.

        Elektrik dağıtım özelleştirmelerini tamamlayan ÖİB, geçen yıldan itibaren elektrik üretim ihalelerine çıkmaya başladı. Bu kapsamda, Seyitömer, Kangal ve Hamitabat gibi üretim santrallerinin özelleştirmesini tamamlamıştı.

        NE ZAMAN TAMAMLANIR?

        Hükümet, 16 bin megavatlık üretim özelleştirmelerini birkaç yılda tamamlamayı hedefliyor. Bazı şirketlerin ihalede teklif verme süresinin uzatılması yönünde talebi olduğunu belirten bir kaynak, "Talep olunca genellikle bu gerçekleşiyor... İhaleler seçim dönemine de denk geldiği için, biz de erteleme bekliyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ