Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Alınan kamulaştırma kararıyla 3. havalimanı için fiyat anlaşmazlığının çözülmesi planlanıyor - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        Geciken 3. havalimanının inşaatının başlaması için Arnavutköy ve Eyüp ilçeleri ile Yeniköy, İmrahor ve Tayakadın köylerinde acil kamulaştırma kararı alındı. Böylece TOKİ ile arazi sahiplerinin fiyat anlaşmazlığının aşılması planlanıyor. Çünkü dava açılsa da işlem devam edecek

        Yer teslimi geciken 3. havalimanının inşaatının başlaması için İstanbul'un bazı ilçelerinde acil kamulaştırma kararı alındı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılması öngörülen acil kamulaştırma kararı İstanbul'da, Arnavutköy İlçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerinde yer alan bazı taşınmazları kapsıyor.

        HAZİRANDA TESLİM EDİLECEK

        İhalesi mayıs ayında tamamlanan 3. havalimanında yer tesliminin bölgedeki maden şirketlerinin açtığı davalar nedeniyle geciktiği iddia edilmişti. Acele kamulaştırma kararının TOKİ ile bölgedeki arazi sahipleri arasındaki fiyat anlaşmazlığının aşılması ve haziran ayı sonuna kadar yer tesliminin yapılabilmesi için alındığı ileri sürüldü. Acele kamulaştırmada hak sahipleri dava açsa da işlem devam ediyor. Normal kamulaştırmada ise mahkemenin vereceği karar bekleniyor. 3. havalimanının 76 milyon metrekarelik inşaat alanının bir kısmı maden ve orman alanı. 3. havalimanının yapılacağı arazilerden Akpınar Köyü'nde 60 parsel arazi kamulaştırma kapsamına giriyor. 60 parselin 12'si madencilikle uğraşan şirketlere ait. 10 parselin sahibi olan Akçelik Madencilik kamulaştırma bedeli konusundaki anlaşmazlık nedeniyle TOKİ ile mahkemelik.

        İLK ETAP 2017’DE AÇILACAK

        TOKİ'nin çok büyük bir kamulaştırmaya başladığını, kamulaştıralan arazilerin bir kısımının lüks konut yapımı için stoklandığını ileri süren bölgedeki diğer arazi sahipleri de kamulaştırma bedeli olarak metrekare başına 300 TL talep ediyor. TOKİ'nin metrekare başına 22 TL önerdiği, bu nedenle görüşmelerin çıkmaza girdiği ileri sürülüyor. Eyüp Bölediyesi ise daha önce söz konusu araziler için 47 TL değer biçmişti. 3 Mayıs'taki ihalede KDV dahil 25 yıllığına 26.1 milyar Euro kira bedeli verilen ve yatırım maliyetinin 10 milyar Euro’yu bulması beklenen yeni havalimanı 2023’te tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyüğü olacak. 4 etapta inşa edilecek havalimanında 5 milyon metrekare kapalı alan, 4 terminal binası ve 6 pist bulunacak. İlk etapta yer tesliminden itibaren en az 42, en fazla 48 ay içinde tamamlanacak. 90 milyon yolcu kapasiteli ilk bölüm 2017 yılında hizmete alınacak.

        TOKİ 22 LİRA VERDİ ARAZİ SAHİBİ 300 İSTEDİ

        Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Akpınar ve Yeniköy'de kamulaştırmaya başladı. TOKİ arazilere metrekare başına 22 lira önerirken, arazi sahipleri 300 lira talep etti.

        'TEBLİGATTA FİYAT AZ GELİ DİYE KORKUYORUZ'

        Arnavutköy Tayakadın Köyü Tayakadın EmlakSeyfettin Öztürk:

        "Bize yakın olan Yeniköy'e kamulaştırma tebligatları yapıldı ancak bizim bölgemizde şu ana kadar gelen bir bilgilendirme yok. Kamulaştırma kararının dün Resmi Gazete’de ilan edildiğini duyduk, şimdi fiyat bize az tebliğ edilir diye endişe ediyoruz. Tayakadın'da araziler şimdiye kadar metrekare fiyatı 150 ile 250 lira arasındaki ücretlerle el değiştirdi. Bizim bölgenin havalimanı tarafına doğru kalan kısımlarında konut inşaatlarının yapılacağını öğrendik. Dolayısıyla fiyatların artması gerektiğini düşünüyoruz. Arazi sahipleri mağdur edilmesin."

        'BU ÜCRETLERLE ANLAŞILMASI ZOR'

        Eyüp'e bağlı Akpınar Köyü'nün Muhtarı Ali Genç:

        "Köyümüzde 23 parsel bulunuyor. 11’i zaten Hazine'ye ait. Kalan 12 parselin 10'u Akçelik Madencilik, 1'i Topkara Madencilik ve 1'i de Ozon Madencilik'e ait. Bu şirketlerin sahipleri yıllardır burada faaliyet gösteren şahıslar. Geçen haziran ayında yerleri olanlara tebligat yapılmış. Bu noktada metrekareye 30 lira verilmiş. Daha sonra itiraz edilince bu fiyat 75 liraya çıkarılmış ancak anlaşma olmamış. Bölgede metrekaresine 500 ile 1000 liralık satış yapan insanlar bulunuyorken, bu fiyatlara yer verilmesi mümkün gözükmüyor. Bu fiyatlara satılan da var. Hemen yanı başımızdaki Göktürk'te metrekaresi 3 bin liraya satılan yerler de var. Dolayısıyla biz muhtar olarak halkın zarar görmemesini isteriz ancak ortaya çıkan fiyatlarla anlaşılması zor görünüyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ