Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Astsubayların sorunları ile ilgili Genelkurmay karargahında toplantı yapılacak,astsubayların sorunları - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Ordu içinde kocaman bir ordu onlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 100 bine yakın muvazzaf astsubay var. Her 4 komutandan 3'ü astsubay. 100 bin de emeklisi var. Sıkıntıları sorunları ve talepleri çok.

        2

        MAAŞLARI ERİDİ

        Posta Gazetesi haberine göre, arka arkaya intihar eden astsubaylar herkesi üzdü. 3 yıl içinde intihar eden astsubay sayısı 53'e yükseldi. Astsubaylar en çok yıllar içinde eriyen maaşlarından ve subaylarla aralarında uçurum olan özlük haklarından şikayetçi.

        3

        İKNA OLACAKLAR MI

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nde alışılmamış bir toplantı yapılacak. Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'deki askeri birliklerden 270 temsilci astsubayı, Ankara'daki karargaha çağırdı. 9 Şubat'ta yapılacak toplantıda astsubayların özlük haklarıdna yapılacak iyileştirmeler hakkıdna bilgi verilercek.

        4

        PAKETTEN RAHATSIZLAR

        Hükümetin ortaya koyduğu ve 23 Ocak'ta meclis komisyonunda kabul edilen askeri kanunlarda değişiklik paketi, astsubaylarda rahatsızlık yaratmıştı. Bu tasarıyı uzun zamandır bekleyen astsubaylar, büyük hayal kırıklığı yaşadı. TÜrkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ahmet Keser, on binlerce astsubayın beklediği iyileştirmenin yapılmadığını belirtti.

        ASTSUBAYLARIN SORUNLARI NE? NE İSTİYORLAR?

        5

        MAAŞLAR DÜZELTİLMELİ

        Astsubayların öncelikli isteği; eğitim ve öğretim haklarından kaynaklanan intibakların bir an önce yapılarak maaşlarının düzeltilmesi.

        6

        SUBAYLARIN YARISI KADAR MAAŞ ALIYORLAR

        Birinci derecenin 4'üncü kademesine yükselmelerine rağmen ek göstergeleri hala 3600. Bu nedenle çalışırken ve emekliliklerinde aynı hizmet yolo ve öğrenime sahip subayların yarısı kadar maaş alıyorlar.

        7

        TAZMİNATLAR ÖDENSİN

        Subay statüsündeki üst rütbeli personele hem çalışırken hem de emeklilikte maaşlarıyla birlikte ödenen 'makam', 'temsil' ve 'görev' tazminatlarının kendilerine de ödenmesini istiyorlar.

        8

        YAN ÖDEMELER DÜZELTİLMELİ

        Aynı işi aynı yerde yaptıkları veya aynı öğrenimleri gördükleri halde astsubaylara subayların yarısı kadar yan ödeme veriliyor. Bu adaletsizliğin bitmesini istiyorlar.

        9

        EMEKLİLİK ZAMMI

        Emniyet ve MİT mensuplarına emekliliklerinde ödenen 100 tl zammı onlar da talep ediyor.

        10

        OYAK'TA DAHA AKTİF GÖREV

        Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ve bağlı kuruluşlarının temsil, yönetim ve denetiminde söz sahibi değiller. OYAK'ta daha çok temsil hakkı istiyorlar.

        11

        TESİSLERDEN YARARLANMA HAKKI

        Personel sayısına göre orduevi, kamp ve sosyal tesislerden yararlanma oranları düşük. Bu makasın kapatılmasını istiyorlar.

        12

        DAHA FAZLA LOJMAN TAHSİSİ

        Yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre mevcut lojmanların yüzde 40'ı astsubaylara tahsis ediliyor. Daha fazla lojman istiyorlar.