Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Euro'nun değer kazanması, emekli olmak isteyen gurbetçileri oldukça kârlı duruma geçiriyor - İş-Yaşam Haberleri

        Euro'nun değer kazanması, yurt dışından borçlanarak emekli olmak isteyen gurbetçileri oldukça kârlı duruma geçiriyor. Avrupalı Türklerin Euro'nun değer kazanması sonucu, borçlanılacak günlere göre 6 bin 200 Euro'ya kadar kârlı çıkması mümkün.

        Son günlerde Euro'nun Türk lirası karşısında değer kazanması, ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre yurtdışında çalışıp Türkiye'den emekli olmak isteyenlerin işine yaradı. Borçlanma bedelli olarak her yıl için 4 bin lira ödemesi gerekirken, Avrupalı Türkler kur farkı nedeniyle 2 bin 400 Euro ile 6 bin 200 Euro arasında meblağlarda kârlı duruma geçebiliyor.

        Yurtdışı borçlanması için alt sınır asgari ücretin günlük tutarının yüzde 32'si. Üst sınır ise günlük borçlanma miktarının 6,5 katı. Dolayısıyla Ocak – Haziran 2014 dönemi için günlük borçlanmanın alt sınırı 11,4TL, üst sınırı ise 74,2 TL'dir. Bu şekilde yurtdışında geçirdiği 5 yıllık süreyi borçlanmak isteyen bir sigortalı en alt limitten 20 bin 520 TL (Yaklaşık 7 bin Euro) ödeyerek borçlanma yapabilecek.

        KİMLER BORÇLANARAK EMEKLİ OLABİLİYOR?

        Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, sigortalı olarak çalışılan süreler ve ikamet dışında çalışmaya eşdeğer süreleri borçlanılabiliyor. Yani işsizlik ödeneği alınan ve isteğe bağlı prim ödenen süreler de borçlanılabiliyor. Yine sigortalılık süreleri sonunda veya arasında bir yıla kadar işsiz kalınan sürelerin de borçlanılması mümkün. Yurtdışında yaşayan ancak çalışmayan kadınlar da ev kadını olarak geçirilen süreleri borçlanabiliyorlar.

        EMEKLİ OLUNCA YURTDIŞINDA ÇALIŞMAK MÜMKÜN MÜ?

        Yurtdışında geçirilen ve borçlanılması mümkün olan süreler sonrası emekli maaşı talep edilmesi halinde Türkiye'ye kesin dönüş yapmak gerekiyor. Ancak bu 'kesin dönüş' Türkiye'de yaşamayı gerektirmiyor. Yurtdışında çalışmamak, işsizlik parası veya herhangi bir sosyal yardım almıyor olmak, emeklilik hakkını kazanabilmek için gerekli 'kesin dönüş' şartını oluşturuyor. Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ