Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Turkcell'in net kârı yüzde 12 büyüme ile 2.33 milyar lira oldu. - İş-Yaşam Haberleri

        Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv yaptığı açıklamada, "Bu yıl 2.1 milyar lira yatırım yapmayı planlıyoruz. Kurun değişmesine rağmen planlarımızda büyük değişiklik yapmadık. Taksitlerin kalkması akıllı telefon satışlarını olumsuz etkileyecek" dedi. Ciliv, şirkete ocak ayında kesilen kesilen vergi cezasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Ciliv, Turkcell'in 527 milyon liralık ceza için uzlaşma talebinde bulunduğunu ve hukuki yola da başvurduğunu söyledi.

        Şirketin 2013 finansal sonuçlarının değrlendirildiği toplantıda konuşan Ciliv, Ukrayna'daki olaylarla ilgili olarak ise, "Ukrayna'da yatırım planlarımızda değişiklik yok, ancak ülkedeki ekonominin büyümesi konusunda endişelerimiz var" dedi.

        GELİR 11.4 MİLYAR LİRA OLDU

        Turkcell'in 2013 yılı toplam gelirleri de yüzde 9 büyüme ile 11,4 milyar liraya ulaştı. Turkcell'in abone sayısı 2013 yılı dördüncü çeyrek sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artışla 35,2 milyon oldu. Şirketin faturalı abone bazı 2013 yılında 849 bin adet artış kaydetti.

        NET KÂR 2,3 MİLYAR LİRA

        Turkcell'in net kârı 2013 yılında net finansman gelirleri, konsolide olmayan iştiraklerin kârındaki artış ve diğer iderlerdeki azalışın etkisiyle yüzde 12 büyüme ile 2,33 milyar lira oldu. Şirketin dördüncü çeyrek net kârı da yüzde 10 artışla 505 milyon liraya yükselerek beklentilerle uyumlu gerçekleşti.

        Turkcell'in UFRS sonuçlarına ilişkin basın bültenindeki açıklamada dördüncü çeyrek net kâr artışı ile ilgili olarak, "Bu artış temel olarak net finansman gelirinin yükselmesi, parasal pozisyon kârı ve konsolide olmayan iştiraklerin kârındaki artıştan kaynaklandı" denildi. Açıklamada, tek seferlik Belarus iştiraki BeST'in değer düşüklüğü gideri, BTK tarife kararı etkisi ve diğer etkiler hariç tutulduğunda net kârın 626 milyon lira olarak gerçekleşeceği kaydedildi.

        Turkcell'in satış gelirleri dördüncü çeyrekte yüzde 3 artışla 2,88 milyar lira olurken, FAVÖK 851 milyon lira, FAVÖK marjı ise yüzde 29,5 olarak gerçekleşti. Satış gelirleri dördüncü çeyrek için 2,88 milyar lira olarak tahmin edilmişti. Turkcell'in 2013 yılı net kâr artışını destekleyen faktörler ise FAVÖK, net finansman geliri ve konsolide olmayan iştiraklerin kârındaki artış ve diğer giderlerdeki azalış olarak belirtildi.

        ABONE BAŞINA GELİR DÜŞTÜ, KULLANIM DAKİKASI ARTTI

        Abone başına ortalama gelir (ARPU) yüzde 1,8 azalışla 21,3 liraya gerilerken, aylık kullanım dakikası (MoU) çeyreklik bazda yüzde 5,5 artışla 257,5 dakikaya çıktı. Turkcell grup şirketleri olarak 2013 yılında 1,8 milyar lira yatırım yaptı. Turkcell'in 31 Aralık 2013 itibariyle 3,33 milyar lira konsolide borcu bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ