Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi SPK'nın sermaye artırım konusundaki atağına Galatasaray'dan cevap geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT EKONOMİ

        Sermaye Piyasası Kurulu’nun Galatasaray’ın sermaye artırımı için normal iznin yerine ‘Önce tüm artırımı sen yap sonra küçük yatırımcı isterse senden alsın’ şeklindeki şartlı iznine dün kulüpten karşılık geldi.

        Eğer SPK normal izin verseydi küçük yatırımcı sermaye artırımı için 141 milyon lira koyacaktı. Galatasaray ise 172.6 milyon lirayla artırıma katılacaktı. Kulüp dün yaptığı açıklamada küçük yatırımcı yerine sermaye artırımına katılınmayacağını belirterek sadece sermaye avansı kadar artırıma gidileceğini bildirdi. Yani sermaye artırım tutarını küçültüleceğini açıkladı. Önceki haliyle sermaye 13.9 milyondan 55 milyona çıkacakken şimdi 21.6 milyonla yetinilecek.

        Böylece eğer küçük yatırımcı sermaye artırımına katılmazsa GS’nin sermaye avansı olan 172.6 milyon lira karşılığında Sportif AŞ’deki payı yüzde 55’ten yüzde 71.04’e çıkacak. Sermaye artırımına katılmayan küçük yatırımcının payı yüzde 45’ten yüzde 28.9’a inecek. Kulüp 2011’de 40 dolara sattığı yüzde 16’lık hisseleri 10 dolardan toplayacak.

        77 MİLYON LİRA GİREBİLİR

        Galatasaray yeni durumda sermaye artırımına katılarak şirketteki payını artıracak ama eğer küçük yatırımcıların tümü de artırımdaki payını 1 ay içinde kullanırsa kulübe 77 milyon lira taze kaynak girecek. Bunun karşılığında paylar bugünkü gibi kalacak. Kulübün 1 yıl içinde hisse satışının yasaklanmış olması nedeniyle eğer küçük yatırımcı sermaye artırımına katılmazsa hisselerin yüzde 71’i borsada alınıp satılamayacağı için bu durum kulüp hisselerine olumlu yansıyacak.

        BORCU 325 MİLYONA İNECEK

        Sermaye artırımı sonrası en önemli konu Sportif AŞ’nin 157 milyon liralık eksi özsermayesi yaklaşık 15.1 milyon liralık artıya dönecek. Böylece şirket borca batık olmaktan kurtulacak. Sportif AŞ’nin bilançosunda 818 milyon lira olarak görülen ancak gerçekte 600 milyon civarında olan borç, kâğıt üzerinde 543 milyon, gerçekte ise 325 milyon liraya inecek. Örneğin 68 milyon liralık alınıp harcanmış sponsorluk geliri borç olarak görülüyor ancak bu gerçek değil fiktif bir borç.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ