Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz üçüncü ülkelerde ortak iş yapmak istiyoruz." dedi. - İş-Yaşam Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz üçüncü ülkelerde ortak iş yapmak istiyoruz. Türkiye'nin müteahhitlik sektörü çok gelişmiş, bu, Katar'ın finansman gücü ile bir araya gelirse bütün dünyada özellikle de bölgemizde birçok altyapı projesine beraber imza atabiliriz" dedi.

        Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyonu 5. Dönem Toplantısı'nın kapanışında yapılan imza töreninde konuşan Şimşek, Katar'ı, Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak ilk Müslüman ülke olması dolayısıyla tebrik etti. Katar'ın başarılarından gurur duyduklarını belirten Şimşek, "Türkiye olarak Dünya Kupası hazırlıkları sürecinde Katar'a her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

        Şimşek, iş birliği platformlarının ticaret hacmini artırma potansiyeli olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin 2023 hedeflerini anımsattı. Türkiye'nin Katar'la özel ilişkileri olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Katar'la Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler mükemmel denilecek düzeydedir. Ancak ticaret ve yatırımlarda katedilecek çok mesafe var" diye konuştu. Şimşek, Katar'ın başarı hikayesinin petrol ve doğalgazla açıklanamayacağının da altını çizerek, "Katar'ın başarısı doğal kaynakların çok çok ötesinde esas itibariyle iyi yönetimin bir başarısıdır" değerlendirmesinde bulundu.

        "KATAR'IN DEĞERLİ KATKILARI OLACAKTIR"

        Şimşek, Türkiye'nin Orta Doğu ve Körfez bölgesine önem verdiğini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) tekrar canlandırılması noktasında Katar'ın değerli katkıları olacaktır. 2009'dan bu yana yavaşlamış süreci tekrar hızlandırma imkanımız olacaktır. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde sonuçlandırılmış olan Tercihli Ticaret Anlaşmasının tam olarak hayata geçirilememiş olması bizim için üzücüdür. Katar'la da bu konuda işbirliği yapıp, süreci hızlandıracağız" ifadelerini kullandı.

        Serbest ticaretten korkmamak gerektiğini anlatan Şimşek, rekabetin olduğu ortamda yenilikçilik ve verimlilik olacağına işaret etti. Şimşek, Katar ve Türkiye'nin bölgeye örnek olabileceğini kaydederek, "Biz üçüncü ülkelerde ortak iş yapmak istiyoruz. Türkiye'nin müteahhitlik sektörü çok gelişmiş, bu, Katar'ın finansman gücü ile bir araya gelirse bütün dünyada özellikle de bölgemizde birçok altyapı projesine beraber imza atabiliriz" diye konuştu.

        Türkiye'de 47 Katar sermayeli firmanın faaliyet gösterdiği bilgisini veren Şimşek, Türkiye'de son 11 yılda uluslararası sermayeli şirket sayısının 36-37 binlere yükseldiğini belirtti. Şimşek, Katar'ın doğalgazda küresel bir aktör olduğunun altını çizerek, "Bu noktada işbirliğini geliştirmek istiyoruz. LNG'de uzun vadeli sözleşmeler noktasında görüşmeler devam ediyor. Katar'la özellikle enerji alanındaki yatırımlara ilişkin müzakereler devam ediyor. Katar'lı firmaların Türkiye'ye ilgisi önümüzdeki dönem de daha da artacak" dedi.

        "TÜRK FİRMALARI ÜLKEMİZE DAVET EDİYORUZ"

        Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed Bin Jassim Bin Muhammed Al Thani de Türkiye ile Katar arasında iyi bir ilişkinin olduğunu söyledi. Söz konusu ilişkinin her geçen gün geliştiğini belirten Al Thani, bunun da iki ülkenin başındaki hükümetlerin iyi perspektiflere sahip olmasından kaynaklandığını ifade etti.

        Katar'da faaliyet gösteren Türk firmalarına teşekkür eden Al Thani, "Çünkü bu firmaların Katar'ın gelişmesinde katkıları olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde diğer Türk firmaları da ülkemize davet ediyoruz. Türk firmaları için Katar'da çok iyi fırsatlar var" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ