Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam firmalar hala devlet teşvikleri hakkında bilgisiz, yapılan araştırmaya göre 100 firmadan 85'i teşvikleri bilmiyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Devletin ihracat yapan firmalara hibe niteliğinde ödediği teşvikler 1 milyar dolara yaklaşırken, pek çok firma ise hakkı olan teşvikleri kullanmıyor.

        Bugüne kadar 5 binden fazla firmanın ihracat teşviği almasında aracılık eden Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, yurt dışı iş seyahatlerinden, global marka tesciline, şubeleşmeden depo yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede destekler sunulduğunu ifade ediyor. İstanbul genelinde 4000 firma üzerinde yaptıkları araştırmada yüz firmadan 85'inin teşviklerden haberdar olmadığını veya başvuru yapmadığını tespit ettiklerini anlatan Aksu, "Firma yurt dışında şube açarken,yurtdışı iş seyati veya tanıtım çalışması yaparken yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda devletten hibe alabilir. Firma başına yıllık 2 milyon 500 bin dolar ve üzeri teşvik alınabilir. Maalesef firmalar bu haklarını ihmal ediyor veya prosedürlerle uğraşmak istemiyor. Bu teşvikleri firma adında devletten biz tahsil ediyoruz" diye konuştu.

        DUYANLAR BAŞVURMAK İSTİYOR

        Ağırlıklı olarak İstanbul genelinde Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren 4 bin firma ile bir anket gerçekleştiren kurum, 100 firmadan 85'inin hiç teşvik almadığını ortaya koydu. 2002 yılında Türkiye genelinde 5 bin 704 firma devlet desteklerinden faydalanırken 2012'de 17 bin 293 firmaya ulaştığına dikkat çeken Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, "İstanbul'da araştırmamıza katılan firmaların devletin vermiş olduğu desteklerden yüzde 85'inin haberi olmadığı, yüzde 10'unun bilgisi olduğu fakat kullanmadığı ve sadece yüzde 5'inin kullandığını tespit ettik. Devletin sağladığı hibeler 2002-2012 döneminde TL bazında yaklaşık üç kat artmış. 2002'de 252 milyon TL iken, bakanlık 2012'de 676 milyon TL'lik bir parasal destek vermiştir. Halihazırda ihracat yapan firma sayımız 50 bini aşmıştır. Araştırmaya katılan firmalara yurt dışı yatırımlara devletin hibe desteği verdiğini söylediğimizde hemen başvuru yapmak istiyor. Bizim aracılığımızla hem ihracatını katlıyor hem de yatırım maliyetlerini devlete fatura edebiliyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ