Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Moskova'da 2023'e kadar 600 Türk öğrenci nükleer mühendislik eğitimi alacak - İş-Yaşam Haberleri

        Mersin'in Gülnar ilçesinde nükleer santral kuracak olan Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.nin Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel, 2023 yılına kadar Türkiye'den 600 öğrencinin Rusya'nın başkenti Moskova'da nükleer mühendislik eğitimi alacağını belirtti.

        Üzel, tamamı Akkuyu NGS'de görevlendirilecek öğrenciler sayesinde Rusya'nın nükleer enerji teknolojisinin Türkiye'ye de transfer edeceğini kaydetti. Akkuyu NGS yöneticileri, Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde(MEPhI) 6 ay önce eğitime başlayan Mersinli Ömer Boyraz'ın ailesini ziyaret etti. Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel, nükleer santralle birlikte Türkiye'nin sadece enerjiye sahip olmayacağını, Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde (MEPhI) okuyan öğrenciler sayesinde nükleer enerji teknolojisi hakkında tecrübe edineceğini söyledi. Akkuyu NGS'nin, her yıl 100 öğrenciyi dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Moskova MEPhİ'ye burslu ve iş garantili eğitim için gönderdiğini hatırlatan Üzel, "2023 yılına kadar Türkiye'den tam 600 öğrenci Moskova'da nükleer mühendislik eğitimi alacak. Bu öğrencilerin tamamı, Akkuyu NGS'de görevlendirilecek." dedi.

        SON TARİH AÇIKLANDI

        Bu yıl 100 Türk öğrencinin eğitim görmek üzere Moskova'ya gideceğini hatırlatan Üzel şunları söyledi: "Eylül ayında başlayacak akademik dönem için Türkiye'deki üniversitelerin fen-edebiyat ve mühendislik fakültelerinin, fizik veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında okuyanlar arasından 100 öğrenci seçilecek. Sınav için başvurular, 11 Nisan 2014 tarihine kadar http://www.akkunpp.cominternet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Ayrıca, yazılı sınav başlangıcında öğrencilerin başvuru formlarını tekrar doldurmaları istenecek. Yazılı sınav 19 Nisan 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde saat 13.30'da yapılacak."

        Moskova'da eğitim gören öğrencilerin, gelecek vaat eden bir alan seçtiklerini vurgulayan Üzel, öğrencilerin eğitimlerinin ardından Türkiye'nin sayılı bilim adamlarının arasında yer alacağını belirtti. Nükleer Mühendislik öğrencisi Ömer Boyraz'ın babası Sait Boyraz ise başta oğlu olmak üzere Türk öğrencilere böyle bir fırsat tanındığı için Akkuyu NGS yetkililerine teşekkür etti. Üniversite mezunlarının iş bulma garantisi olmadığının altını çizen Boyraz, "Bu eğitim sayesinde oğlumun işi hazır olacak. Eğer bu eğitimle tanışmasaydı, isterse en iyi üniversitelerde okusun iş garantisi olmayacaktı. Bu eğitimler, aynı zamanda ülkemize nükleer enerji konusunda bilgi sahibi olan akademisyenler kazandıracak." diye konuştu.

        (CİHAN)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ